We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 mei 2012 11:03

Consumptie huishoudens daalt 2,1%

Consumptie huishoudens daalt 2,1%

Nederlandse huishoudens hebben in maart 2,1% minder uitgegeven aan goederen en diensten in vergelijking tot dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).De krimp was in maart groter dan in de voorgaande maanden, maar de consumptieve bestedingen zijn al sinds de zomer van 2011 onafgebroken lager dan een jaar eerder, meldt het statistiekbureau.

Het CBS heeft de cijfers gecorrigeerd voor verandering van prijzen en samenstelling van koopdagen.

In maart was het gasverbruik veel lager dan in maart 2011 door het relatief zachte weer.

Bestedingen aan voedings- en genotmiddelen daalden in maart met 2,9%, terwijl de bestedingen aan duurzame goederen 2,4% lager lagen. Dit kwam vooral doordat auto's en woninginrichting minder gewild waren, aldus het CBS.

Aan kleding en schoenen werd meer uitgegeven. De bestedingen aan diensten lagen vrijwel op hetzelfde niveau als een jaar eerder, aldus het CBS.

Tevens meldt het CBS dat Nederlanders bezuinigen op uitgaven aan vakantie, recreatie en cultuur in het geval er sprake is van een daling in hun netto-inkomen. Dit gaven drie van de tien Nederlanders aan in mei 2012, bleek uit onderzoek naar het consumentenvertrouwen. Auto en vervoer, kleding en schoenen en voeding, drank en tabak werden elk door e e n op de tien Nederlanders genoemd als bezuinigingspost, aldus het CBS.

Alles over de Nederlandse economie

Recent nieuws over de Nederlandse economie /components/financien/rtlz/nieuws/2001-02-2012article
Topnieuws