We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 april 2012 16:37

Van den Akker; Korte opleving, maar geen bodem

De daling in de aandelenmarkten was een logisch gevolg van de topvorming die zich recent aftekende. Het verschil tussen de Amerikaanse- en Europese aandelenmarkten blijft groot.

De bevestiging

Zoals in de column ‘Topvorming’ naar voren kwam namen de risico’s toe en was het wachten op een bevestiging van een daling in de AEX Index onder de 317 punten. Het minimale koersdoel in deze daling was 306 punten. Met het laagste punt vandaag op 304,58 punten in combinatie met het stevige herstel daarna wijst inderdaad op een succesvolle test van dit horizontale steunniveau op 306 punten.

De recente koersontwikkelingen binnen de AEX Index en overige aandelenmarkten vormen een goede aanleiding om de bestaande positieve lange termijn visie te toetsen.

Maar allereerst aandacht voor de grote verschillen tussen de Amerikaanse- en Europese aandelenmarkten.

Europa blijft achter

In deze daggrafiek van de afgelopen 6 maanden komt het verschil tussen de AEX Index (witte lijn) en de S&P500 Index (oranje lijn) aan bod. Beide markten zijn vertaald in Euro’s, zodat het valutaverschil geen invloed heeft. Het totale rendement in de AEX Index bedroeg in deze 6 maanden 5,41% en in de S&P500 Index maar liefst 19,74%. Een verschil in het voordeel van de S&P500 Index van maar liefst 14,33%!

Natuurlijk zijn de verschillen binnen Europa ook groot met de DAX Index aan kop met een winst dit jaar van ruim 13% terwijl de Spaanse IBEX 35 een verlies noteert van ruim 11% dit jaar tot zover.

De grote verschillen tussen Amerika en Europa is ook terug te vinden als de markten individueel technisch beoordeeld worden.

Topformaties in ontwikkeling binnen Europa

De test van de horizontale steun in de AEX Index op 306 punten zou gevolgd moeten worden door een herstel in het maken van een lagere top. Het is onmogelijk om precies aan te geven waar de huidige rally precies gaat eindigen maar het huidige herstel gaat logischerwijs stuk lopen in de weerstandszone 318 tot 327 punten. De recente neerwaartse gap tussen 321,44 en 322,03 punten kan hierin nog een cruciale rol gaan spelen in het zoeken naar het hoogste punt in dit herstel.

Ondanks dat de koersen op de korte termijn fors kunnen herstellen betekent dit niet dat de markten al een belangrijke bodem hebben gemaakt. De DAX Index is de markt die dit in de daggrafiek het meest duidelijk laat zien in de vorm van een mogelijke hoofd- en schouderformatie boven de steun op circa 6.600 punten. Wat hier nog mist in dit patroon is de lagere top gevolgd door een slot onder de steun op 6.600 punten. Pas in deze situatie hebben we te maken met de bevestiging van een toppatroon en verkoopsignaal met als koersdoel circa 6.000 punten. De korte termijn lagere top in de DAX Index zou moeten eindigen binnen de weerstandszone 6.865-6.965 punten.

Het lange termijn beeld

Hier kunnen we niet zonder de Amerikaanse aandelenmarkten. Het grote verschil tussen Europa en Amerika komt goed naar voren in de daggrafiek van de S&P500 Index. Ondanks de huidige zwakte test de koers de onderkant van het stijgende trendkanaal op circa 1.357 punten. Daarmee is de stijgende trend nog geheel intact en zou deze goed vervolgd kunnen worden. De lange termijn weekgrafiek van de S&P500 Index signaleert zeer sterke horizontale weerstand rond de 1.430 en 1.460 punten.

De lange termijn weekgrafiek van de Nasdaq100 Index die in de column ‘Topvorming’ ook werd opgevoerd is een echte ‘eye-opener’. De koersen hebben zoals verwacht moeite met de bovenkant van het lange termijn stijgende trendkanaal van de afgelopen tien jaar op circa 2.765 punten. Deze grafiek en de weekgrafiek van de S&P500 Index signaleren dat de Amerikaanse markten weinig opwaarts potentieel hebben. En hoewel korte termijn verkoopsignalen ontbreken, lijkt de topvorming in de Nasdaq100 Index rond 2.765/2.800 punten en de S&P500 Index rond mogelijk 1.430-1.460 punten gevolgd moeten worden door een correctie. Hierdoor wordt extra zout in de aandelenwond van Europa gestrooid.

Conclusie

De topvorming in de AEX Index is omgeslagen in een stevige daling die zoals verwacht steun heeft gevonden rond het minimale koersdoel van 306 punten.

De daggrafiek van de DAX Index is een mooi voorbeeld dat de Europese markten bezig zijn met een groter topproces en een duurzame bodem dus nog niet gevormd is.

Dit toppatroon in de DAX Index zou dan overeen moeten komen met een vergelijkbaar patroon in de AEX Index boven de 306 punten.

Het probleem van dit patroon is dat het koersdoel, bij het voltooien van deze top onder de 306 punten, op 273 punten veel lager ligt dan de eerder verwachte test van de steunlijn onder de bodems in september en november welke nu op circa 296 punten ligt.

In deze nieuwe visie keren de koersen terug naar net boven de dieptepunten uit november op circa 269 punten. In deze daling zou de koers dan keurig de nog openstaande gap uit eind november tussen de 276,71 en 275,21 punten gaan vullen.

De recente koersontwikkelingen zijn natuurlijk negatief en herbergen een flink risico. Het is voor beleggers een serieuze waarschuwing om in het herstel naar de 318 tot 327 punten posities af te bouwen. Toch is het nog steeds te voorbarig om het beursjaar 2012 bij deze al af te schrijven en een stijging naar de lange termijn zware horizontale weerstand op circa 370 punten vanaf nu uit te sluiten.

Om dit nader toe te lichten moet ik de 14 vergelijkbare bodempatronen van de S&P500 Index uit de kast halen die mij eind 2011 op het juiste spoor hebben gezet betreft de aandelenrally. Eind april kunnen verdere conclusies getrokken worden aan de hand van deze S&P500 Index bodempatronen. Tot die tijd voeren de risico’s op de aandelenmarkten de boventoon.

Roelof-Jan van den Akker

Senior charttechnical analist ING Commercial Banking