We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 januari 2012 06:42

Van Leenders: Goed begin beurs, goed vervolg?

Aandelenmarkten zijn het jaar goed begonnen. De AEX is in de eerste 16 handelsdagen 3,4% gestegen. Om dat te overtreffen moeten we teruggaan tot 2004 en daarvoor zelfs tot 1997. Zegt dat iets over wat we dit jaar mogen verwachten? Lees de column van Joost van Leenders.

Goede start leidt vaak tot positief jaar

Het goede nieuws is dat er een positief verband is tussen de ontwikkeling van de AEX in de eerste 16 handelsdagen en de prestatie in het gehele jaar. Sinds de start van de AEX-index in 1983 liet de beurs in 16 jaar een stijging zien in de eerste 16 handelsdagen. In 14 van die 16 jaar sloot de beurs het jaar ook positief af. Een negatieve start van het beursjaar is een veel slechtere voorspeller voor het hele jaar. In de 13 jaar dat de AEX negatief van start ging, stond de beurs in slechts 6 jaar ook lager aan het einde van het jaar. Dit alles komt natuurlijk doordat er een opwaartse trend zit in de beurs (al valt dat de afgelopen jaren nogal tegen). Het minder positieve nieuws is dan ook dat het verband tussen de start van het jaar en het uiteindelijke resultaat zwak is. De variatie in de ontwikkeling in de eerste 16 handelsdagen verklaart slechts 26% van de variatie in het jaar.

Optimisme

Het optimisme op aandelenmarkten begon eigenlijk al eind november en is voor een groot deel te verklaren uit meevallende macro-economische cijfers, vooral in de VS. Vooral de verbeteringen op de arbeidsmarkt en de huizenmarkt zijn positief. Maar de drie-jaars leningen van de ECB aan de Europese banken ter waarde van 489 miljard euro hebben geholpen. Het neemt een hoop onzekerheid weg over de funding van de banken en heeft bijgedragen aan de daling van de rentes in perifere landen in de eurozone.

Te vroeg

Toch lijkt het mij nog wat te vroeg om de opgaande lijn zonder meer door te trekken. De groeiversnelling in de VS is voor een deel veroorzaakt door tijdelijke factoren. Zo steeg de consumptie van huishoudens sneller dan de inkomens. Het resultaat was een daling van de besparingen en omdat die al vrij laag zijn en de vermogens (woningen, aandelen) niet structureel stijgen, lijkt dat geen houdbare zaak. De bedrijfsinvesteringen zijn het afgelopen half jaar flink gegroeid, maar dat kan te maken hebben met het aflopen van een stimuleringsmaatregel aan het eind van vorig jaar. Dat heeft ertoe geleid dat bedrijven hun investeringen naar voren hebben gehaald. Orders en verschepingen van kapitaalgoederen zijn de afgelopen maanden stilgevallen, wat wijst op lagere investeringsactiviteit in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar.

Onzekerheid in eurozone

In de eurozone duurt de onzekerheid over Griekenland voort. Komt er een deal? Gaan er genoeg beleggers aan mee doen? En is het genoeg om de staatschuld te stabiliseren? En in Portugal zijn de rentes sterk opgelopen nadat het land door een van de kredietbeoordelaars werd afgewaardeerd naar junkstatus. De daling van de rentes in Spanje en Italië is hoopgevend, maar als ik kijk naar de ramingen van de groei, inflatie, overheidstekort en staatschuld, dan denk ik dat het nog heel moeilijk wordt voor deze landen om hun staatschuld te stabiliseren. Voorlopig krijgen zij van beleggers het voordeel van de twijfel, maar dat kan zo weer veranderen.

Verzwakkende trend bedrijfswinsten

Ten slotte de bedrijfswinsten. In de afgelopen kwartalen hebben bedrijven hun winstgevendheid weten te vergroten. Bovendien heeft het bedrijfsleven als geheel positief weten te verrassen, vooral in de VS. Het huidige cijferseizoen is nog maar net begonnen, maar tot dusverre hebben bedrijven meer moeite om de (neerwaarts bijgestelde) ramingen te overtreffen. De trend lijkt dus te verzwakken.

Minder negatief

Al met al zijn er denk ik redenen om minder negatief te zijn, maar voor een echt positieve houding lijkt het mij nog wat vroeg.

Joost van Leenders

Investment specialist BNP Paribas & Partners