We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 januari 2012 18:04

Wat levert verkiezingsjaar VS ons op?

Wat levert het verkiezingsjaar VS ons op? Op 6 november 2012 worden de Amerikaanse verkiezingen gehouden waarbij de strijd voor het presidentschap gaat tussen Democraat Obama en een Republikeinse kandidaat.

Voor de beurs betekent dit doorgaans een goed jaar. Het jaar voor een verkiezingsjaar is meestel nog beter. 2011 was voor de Amerikaanse beurs inderdaad niet zo’n slecht jaar als je de resultaten met de wereldwijde indexen vergelijkt.

Historie

Historisch gezien liggen de effectenbeurzen in de twee jaren voor een verkiezing er goed bij. Dit wordt vaak toegeschreven aan een politiek die gericht is op economische stimulering. De werkloosheid wordt beteugeld en voor bedrijven worden er fiscale cadeautjes uitgedeeld. De kiezers krijgen hoop op verbetering. De benodigde maatregelen en ellende worden vooruitgeschoven.

Republikeinen versus Democraten

Een ander veel voorkomend punt is dat men denkt dat een Republikeinse kandidaat beter is voor de beurs dan een Democratische regering. Toch blijkt in de praktijk dat de Amerikaanse beurs een hoger rendement maakt onder een Democraat dan onder een Republikeinse president.

Obama

Hoe zal het met de herverkiezing van Obama gaan? We kunnen vaststellen dat Obama een wel heel zware taak voorgeschoteld heeft gekregen toen hij werd gekozen in 2008. De regering Bush liet het land in beroerde staat achter met de huizencrisis en Lehman Brothers die failleerde op 15 september van dat jaar. De plannen uit de “Yes We Can”-koker zijn onvoldoende uit de verf gekomen tot nu toe. Bij iedere poging van Obama om een wet aan te passen of een plan uit te voeren stuit hij op een huizenhoog verzet van Republikeinse zijde met als absoluut dieptepunt het kinderachtige gerollebol van de twee partijen over het verhogen van het schuldenplafond van afgelopen zomer.

Schulden

De staatsschuld in Amerika stijgt al jaren met meer dan 3 miljard dollar per dag. Amerika wil de leidende economie in de wereld blijven en blijft de consumptie stimuleren. De financiering van dit alles komt vooral uit het buitenland. Er ontstaat een grote discrepantie tussen de leidende rol van Amerika en de afhankelijkheid van het buitenland. De kredietwaardigheid van Amerika is vorig jaar voor het eerst verlaagd. De rente is daaropvolgend gek genoeg gedaald. Tot op heden is de schuld nog betaalbaar. Tegelijkertijd streven Aziatische landen naar een bredere spreiding van buitenlandse reserves.

Euro

De Euro verkeert momenteel in zwaar weer, maar gezien de hierboven genoemde behoefte aan een andere valutaire verhouding zal de dollar op termijn minder populair kunnen worden.

Kiezer

Uit financieel oogpunt moeten er in Amerika in de nabije toekomst echt harde maatregelen genomen gaan worden om het begrotingstekort te beteugelen en de staatsschuld terug te dringen. Een echte leider zal duidelijk moeten maken dat het menens is dit keer. Of je daar de verkiezingen mee wint in het land van het eeuwige optimisme is echter de grote vraag.

De economische cijfers in Amerika verbeteren en als er wat rust in Europa komt zou het best een mooi jaar kunnen worden. Ik heb het eerder gezegd, over een aantal jaren kan het best zo zijn dat Europa een stabiele economie kent en Amerika het zorgenkindje blijkt te zijn. Afwachten wie de volgende vier jaren een poging mag wagen om het land bij elkaar te houden.

Jochem Baalmann

Beleggingsadviseur Indexus Vermogensbeheer

www.indexus.nl

Volg Jochem Baalmann op Twitter