Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 april 2013 11:01

Hoe selecteert u de juiste tracker?

Trackers nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen beleggingsportefeuilles. Hoe selecteert u de tracker die u wilt hebben?

Wildgroei

Het aanbod van Trackers is tegelijkertijd ook aanzienlijk toegenomen en leidt hier en daar zelfs tot wildgroei en onnodige complexiteit. Wat begon als een handvol aandelen die alom bekende aandelen- en obligatie-indexen repliceren, is uitgegroeid tot een aanbod van meer dan 2000 Trackers, die blootstelling bieden aan bijna elke denkbare regio, sector, asset-allocatie en beleggingsstrategie. Hoewel deze indrukwekkende groei het arsenaal aan beschikbare Trackers voor beleggers heeft verbeterd, maakt dit het vinden van de juiste Tracker steeds meer een uitdaging.

Drie opties

Beleggers op zoek naar een AEX Tracker hebben drie opties. Voor wie op zoek is naar een gediversifieerde blootstelling aan de opkomende markten is er bijna twee dozijn verschillende opties. Die opties bieden elk een relatief vergelijkbaar risico/rendement. Voor vrijwel elk type van blootstelling hebben beleggers verschillende opties. Zodra beleggers het universum van ruim 2000 genoteerde Trackers hebben beperkt tot degenen die voldoen aan hun criteria, kan het selecteren van de beste optie nog best een uitdaging zijn.

Waar op te letten?

Hieronder enkele adviezen die zullen helpen om de voordelen van Trackers te optimaliseren, inclusief tips over het minimaliseren van kosten, het vermijden van mogelijke valkuilen, en het kiezen van de juiste Trackers voor uw portefeuille. Hoewel veel Trackers dus vergelijkbaar lijken aan de buitenkant, is het belangrijk om te weten wat er onder de ‘motorkap’ zit. Waar moet u op letten?

Total Expense Ratio: Het verschil in kosten kan in sommige gevallen significant zijn en het kiezen van de Tracker met de laagste beheerkosten kan uiteraard geen kwaad voor uw bottom-line rendement. Laat u echter niet alleen leiden door beheerkosten, want dan komt u misschien van een koude kermis thuis. Kijk dus ook naar de verhandelbaarheid, verschil in spreads (=verschil tussen aan- en verkoopprijs) en de beurs waar de Tracker genoteerd is.

Tracking-Error: Het is een veel voorkomende misvatting dat repliceren van een index een eenvoudige taak is en dat Trackers altijd ‘spot-on’ zijn met de onderliggende index. In werkelijkheid vertoont bijna elke Tracker een zekere mate van afwijking (tracking-error) tussen het rendement op de Tracker en de bijbehorende index. De meeste websites van de uitgevers van Trackers tonen het rendement op basis van 1 jaar, 3 jaar en 5 jaar van zowel de Tracker als de index waaraan de Tracker is gekoppeld, waardoor de berekening van de tracking-error relatief eenvoudig is.

Structuur: De structuur gebruikt door een Tracker kan van grote invloed zijn op het uiteindelijke risico/rendement. Het is dus de moeite waard uit te zoeken welke structuur de Tracker heeft.

Weging Methodiek: Ook de wegingmethodiek die door de onderliggende index wordt gebruikt kan een significante impact hebben op het uiteindelijke rendement. Marktkapitalisatie is de meest voorkomende methodiek, maar ook methodieken op basis van Equal-Weight (=gelijkgewogen) of Low/Minimum Volatility zijn sterk in opkomst.

Concentratie: Trackers worden geprezen voor hun vermogen om onmiddellijke diversificatie te bieden aan investeerders, ze bieden toegang tot een breed mandje van effecten via één aandeel. De geboden diversificatie kan echter verschillen per Tracker. Neem als voorbeeld onze eigen AEX-index: van de 25 aandelen heeft de top 5 (Koninklijke Olie, Unilever, ING, Philips, Unibail) een weging van 54%. Hoge concentratie is niet altijd wenselijk, let dus op het aantal individuele beleggingen en geboden wegingen.

Blootstelling: Bij de keuze van de juiste blootstelling aan een bepaald land dient u goed te letten op de verdeling van de bedrijven, zowel qua marktkapitalisaties als sectoren. Indien u bijvoorbeeld wilt profiteren van de economische ontwikkelingen in Turkije, besef dan dat de MSCI Turkey index voor 55% bestaat uit de sector Financiële Waarden. In het algemeen hebben Small-Cap aandelen de neiging om meer een “pure play” op de lokale economie te zijn, terwijl de Large-Caps hogere correlaties vertonen met de wereldwijde aandelenmarkten. Nogmaals, ook hier geldt: het één is niet per definitie beter dan het andere! Bekijk alleen goed welke index wat volgt en in welke verhouding.

Genoemde punten zijn een greep uit de vele selectiecriteria die behoren bij een professionele aanpak bij het beleggen in Trackers. U kunt zelf, op basis van uw eigen wensen, Trackers opzoeken in de Tracker-Database.

Jochem Baalmann

Partner Indexus