We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 juli 2011 11:05

Durk Veenstra: Ook als banken betalen voor Grieken betalen wij

Durk Veenstra is beurscommentator bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.​

Politici doen er alles aan om de rekening van een Grieks faillissement bij de banken neer te leggen. Dat gaat misschien nog deels lukken ook. Maar ook de belastingbetaler betaalt mee. En daar hoort u (nog) niemand over. Lees de column van Durk Veenstra.

Met billen bloot

Er staat veel op het spel donderdag. De regeringsleiders van de eurozone moeten met de billen bloot hoe ze Griekenland, de banken en misschien wel de euro gaan redden. Maar er is geen gemakkelijke oplossing en het gaat ons hoe dan ook veel geld kosten.

Failliet

Griekenland zucht onder een torenhoge staatsschuld en die gaan ze nooit helemaal terugbetalen. Het land gaat dus failliet, daar is iedereen het over eens. De vraag is wie voor de kosten daarvan opdraait.

Garant staan

 ''Nee, Nederland geeft geen geld aan Griekenland, we staan alleen maar garant voor een lening en daar verdienen we ook nog aan.'' Dat zei minister De Jager van financiën in mei vorig jaar. Later werd het:  ' het gaat ons in ieder geval geen geld kosten '. Alsof garanties niet kunnen worden opgevraagd. En toen zwaaide De Jager ineens met het Lehman-scenario : 'als we niet helpen, beleven we opnieuw een financiële crisis' . Sindsdien houdt de minister het bij stoere taal over de noodzaak van bezuinigen en de deelname van banken aan de redding van Griekenland.

Schuld terugkopen

Niet dat er een plan is hoe de Grieken geholpen moeten worden. Angela Merkel dreigde zelfs even niet eens op te komen dagen op de top omdat er geen plan is. Ook dinsdag deed ze er nog alles aan om de verwachtingen te temperen. Geen plan dus, wél een idee over welke kant het op zal gaan: aan Griekenland het geld lenen om bestaande schuld met korting terug te kopen. Dat werkt zo: Omdat beleggers er geen vertrouwen in hebben dat Griekenland de schuld ooit gaat terugbetalen, kosten Griekse staatsoblighaties nog maar de helft van de oorspronkelijke waarde. Dat levert de mogelijkheid op dat Griekenland de eigen schuld voor de helft van de waarde kan terugkopen. Dat doet pijn bij de banken, maar feitelijk wordt de Griekse schuld zo gehalveerd.

Leningen steunfonds wegstrepen

Maar het geld voor zo'n terugkoop heeft Griekenland niet, dat moet het land worden geleend of geschonken. Dat geld komt misschien ook van banken, er wordt gesproken over een extra bankbelasting, maar voor het grootste deel uit het Europese noodfonds EFSF. En daar ligt het probleem. De Grieken zijn pas geholpen als niet alleen de opgekochte schuld wordt weggestreept en uit de boeken verdwijnt, maar ook de leningen uit het EFSF worden doorgehaald.  Omdat wij,  net als de rest van Europa, garant staat voor het EFSF, draaien wij daarvoor op. Hoeveel dat zal zijn is nog niet duidelijk, maar dat het gaat gebeuren staat vast.

Als daarmee een nieuwe financïële crisis kan worden voorkomen is dat geld goed besteed, maar laat minister De Jager het wel gewoon zeggen.

Durk Veenstra

Beurscommentator RTL Z