Stephan Okhuijsen

Factcheck: geven buurlanden elkaar hogere scores tijdens het songfestival?

13 mei 2017 07:48

Vanavond is er weer de finale van het songfestival. Een feest van muziek, dans en licht. En van cijfertjes natuurlijk. Want aan het eind zit de stemming. En dat is al vanaf het tweede jaar, waarin Corry Brokken won, zo.

Dus hebben we de muziek even uitgezet en alles door de datakraker heen gehaald. 

Wat bij het geven van scores al jaren de meeste tongen losmaakt is de schijnbare regionale partijdigheid. Landen die bij elkaar in de buurt liggen, geven elkaar meer punten. Nou kan je na een hele avond champagne drinken natuurlijk snel een sterke indruk vormen op dat punt. Maar is het ook met data te onderbouwen?

Er zijn daarvoor twee benaderingen. Als eerste kunnen we kijken naar de relatie tussen het gemiddeld aantal gegeven punten en de afstand tussen twee landen. Dat is een lastige, want hoe bepaal je de afstand tussen landen? En wat doe je met van die echt Europese landen als Australië? 

In het verleden hebben we dit al een keer doorgerekend op basis van de afstand tussen hoofdsteden. En toen bleek inderdaad dat hoe dichter bij elkaar ze lagen, hoe meer punten gegeven werden. 

Thumbnail

Dit keer kiezen we ervoor om het begrip buurlanden te definiëren als 'hebben een gemeenschappelijke landsgrens'. En we waren nieuwsgierig of de val van de muur het regiocentrisme versterkt of verzwakt heeft.

De uitkomst is duidelijk!

Thumbnail

Niet alleen is er duidelijk verschil tussen wat landen aan elkaars buren geven en aan de rest, het verschil is ook nog eens stevig groter geworden.

Het feest dat ons moet verbinden bereikt het tegenovergestelde.

Als we wat nader kijken zien we een heel duidelijke top 10 van landen die veel punten aan hun buurlanden geven:

 1. Albanië - 9,6
 2. Montenegro - 9,0
 3. Bosnië & Herzegovina - 9,0
 4. Moldavië - 8,9
 5. Sweden - 7,6
 6. Servië - 7,2
 7. Azerbeidzjan - 7,1
 8. Ierland - 6,9
 9. Georgië - 6,7
 10. Bulgarije - 6,5

Hierbij is het wel goed te beseffen dat sommige landen geen of maar een enkele grens delen. IJsland grenst aan geen enkel land natuurlijk. En Groot-Britannië grenst alleen aan Ierland en vice versa.

De top tien van landen die het meest neutraal stemt (minste verschil tussen punten voor buren en de overige landen):

 1. Slowakije
 2. Zwitserland
 3. Hongarije
 4. België
 5. Oostenrijk
 6. Oekraïne
 7. Italië
 8. Denemarken
 9. Duitsland
 10. Slovenië

Het is best opvallend dat Slovenië, deel van het oorspronkelijke Joegoslavië, in deze laatste top 10 staat. Terwijl het grootste deel uit die regio, met uitzondering van Kroatië, in de rij met scheefstemmers staat!

Maar het is duidelijk dat er groepen landen zijn die tegenwoordig liever op hun buren stemmen. Iets soortgelijks kwam vorig jaar overigens ook uit een netwerkanalyse. Voor deze factcheck zijn alleen de jaren vanaf 1975 gebruikt. Toen werd gestart met de huidige manier van punten geven. Alleen de finales zijn gebruikt voor het bepalen van de scores.

En voor op schoot vanavond deze kruistabel met hoeveel punten de landen elkaar gemiddeld gegeven hebben sinds 1993. Kun je meekijken of het patroon doorzet:

Thumbnail

Volg Stephan op Twitter, of via zijn bedrijf datagraver.com.

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data.