Ga naar de inhoud
Roderick Veelo

De moord op GeenStijl is in volle gang

Het hoge woord is eruit. Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zei dinsdag waar al weken omheen gedraaid werd: in een fatsoenlijke samenleving heeft een website als GeenStijl geen recht van leven. Het omslachtig gedraai van columnisten, journalisten en ministers - over adverteerders bewustmaken - is aan deze hoofdofficier niet besteed. Verfrissend helder tussen alle huichelarij: de stekker moet er gewoon uit.

Na de uitzending van Brandpunt bleef ik achter op de bank, alleen met die woorden. Dat een website als GeenStijl 'geen recht van leven' heeft. Wat bedoelde Nieuwenhuizen? Euthanasie of aborteren? Geen recht van leven is meer dan de stekker eruit. Geen recht van leven vraagt ook om vroegtijdig ingrijpen, nog voor dat het tot leven komen kan. Plannen, ideeën en gedachten met een condoom erom.

Waar ging het deze hoofdofficier nu om? Een land van louter fatsoen? En wiens fatsoen? De kranten, televisie, websites, toneel, literatuur, cartoons eerst getoetst aan het fatsoen voordat het mag verschijnen? Voordat het recht van leven heeft? Zo'n wet is zo gemaakt, kijk maar naar Duitsland.

Dat worden drukke tijden voor de rechters in een land met een snel groeiende populatie van gekwetste en beledigde mensen. Beledigd in hun vrouwzijn, in hun manzijn, in hun anders geaardzijn, in hun kleurzijn of in hun gelovigzijn. De boekverbranders melden zich vanzelf.

Niet alleen Nieuwenhuizen zet er een tandje bij, ook vanuit de wetenschap worden argumenten aangevoerd, die het 'op zwart draaien' van GeenStijl moeten rechtvaardigen. Zo deed onderzoeker Ineke van der Valk afgelopen week een poging een causaal verband te leggen tussen de toename van het aantal incidenten bij moskeeën en een toename van het aantal negatieve uitingen over moslims en de islam op GeenStijl.

Allebei laten groei zien en Van der Valk concludeert, dat de groei van het aantal uitingen op GeenStijl de veroorzaker is van het aantal incidenten bij moskeeën. Dat zou kunnen, maar dat heeft Van der Valk niet onderzocht. De uitingen van de reaguurders op GeenStijl kunnen ook een afspiegeling zijn van het sentiment dat er al is.

Van der Valk zei het zondag op Radio 1 zo: "Zelfs als je het er niet een-twee-drie mee eens bent, wordt je mind toch beïnvloed door dat soort negatieve woorden. Zo werkt het gewoon."

Het verband dat deze onderzoeker trekt tussen GeenStijl en de gewelddadige incidenten komt dus niet uit wetenschappelijk onderzoek, maar uit haar duim.

Als het aan hoofdofficier Nieuwenhuizen en zijn medestanders ligt, zal straks ook gammel onderzoek niet meer nodig zijn. Dan gaat het fatsoen het recht van leven bepalen. Mocht u dan nog uw gedachten willen toevertrouwen aan papier of aan het internet, weet dan dat een belediging snel gemaakt is. Het Openbaar Ministerie leest met u mee en u merkt snel genoeg of u onfatsoenlijk bezig bent.

U stond erbij en liet het gebeuren, omdat niet uw website onder vuur lag.