Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Roland Koopman

Beste millennials

31 mei 2017 10:50

Ik beloof dat ik zal stoppen met millennialclichés als jullie ophouden met dat eindeloze 'wat wordt ons millennials toch een onrecht aangedaan'-gejammer. Want dat begint toch wel een beetje een 'fact free'-verhaal te worden.

Nee, het is geen generatieding. Het is de tijd waarin we leven. Wen er maar aan. Jullie zijn niet sneu. Jullie zijn niet zielig. 

Dat je geen huis kan kopen op je 24ste, is niet abnormaal. En dat je op je 30ste nog geen vaste baan hebt, is ook niet per se heel raar.

En nee, het is geen complot.

Jullie zijn één van de meest bevoorrechte generaties die ooit op aarde hebben rondgelopen. Jullie hebben alles. Toegang tot onderwijs, toegang tot de middenklasse, jullie zijn digital natives midden in een technologische revolutie waarvan jullie als enigen optimaal kunnen profiteren.

Jullie zitten op rozen. Je hebt een fenomenale positie op de arbeidsmarkt en daarmee een volmaakte startpositie om je eigen leven en, zo je wilt, de hele wereld beter te maken. Jullie enige probleem is keuzestress. Er is te veel. Moeten jullie even aan werken. Maar iemand heeft ergens vast ook wel een online tooltje ontwikkeld om ook dat aan te pakken.

Ik heb een paar nuttige tips voor jullie:

1. Stick to the facts

"Feit is dat de rekening van de crisis bij mijn generatie terechtkomt", zegt RTL Z-journalist Frederieke Hegger. Dat is een mening, geen feit. Het is een kwestie van perspectief. Want ga dat maar even uitleggen aan de 340.000 woningeigenaren van wie het huis anno 2017 nog steeds onder water staat, of aan eigenaren van de 16.454 woningen die de afgelopen negen jaar op executieveilingen zijn verkocht.

Of aan de werknemers en eigenaren van tienduizenden mkb-bedrijven waarover de afgelopen 9 jaar faillissement is uitgesproken. Of aan gepensioneerden die tot wel 30 procent van hun spaarpotten zagen verdampen op de beurs. Wie heeft er het meest geleden? Ja, laten we er een wedstrijdje van maken. Crisis raakt mensen. That's life.

En dan jullie arbeidsmarktpositie. Millennials zouden de flexgeneratie zijn. "Wie zijn jongere generatie verwaarloost, krijgt vanzelf een groot probleem." Pardon? Millennials zouden worden afgescheept met flexcontracten. Minder financiële zekerheid betekent minder huizenkopers, minder boodschappen, uitstel van de kinderwens en een nieuwe deuk in de verzorgingsstaat.

Ja, dat gaat snel, hè? 

Laten we eens beginnen met die flexcontracten. Flexcontracten zijn van alle tijden. Vooral in de media en de journalistiek. John de Mol heeft er een heel imperium mee opgebouwd. Is dat kwalijk? Geen idee. Maar met de journalistiek in Nederland gaat het best aardig.

Ja, het klopt dat het percentage werkenden met een flexcontract de afgelopen jaren is gestegen.

Thumbnail

Dat kan een teken des tijds zijn, maar evengoed een effect van de crisis. Bedrijven willen talent graag aan zich binden zolang dat (wederzijds) zinvol is, maar willen in onzekere tijden liever geen verbinding voor onbepaalde tijd aangaan.

"Dynamiek op de arbeidsmarkt komt voort uit concurrentie tussen werknemers en bedrijven. Tijdens laagconjunctuur is die concurrentie heviger dan tijdens economische groei", zegt economisch onderzoeksbureau SEO. Ja, it's a bloody jungle out there! En daar heeft dus iedereen last van. Ook babyboomers. "Elk geboortecohort heeft op iedere leeftijd een hogere kans om op flexibel contract te werken", stelt het Centraal Planbureau.

Het klopt dat vooral jongere werknemers vaker flexcontracten hebben. Maar die zijn ook het actiefst op de arbeidsmarkt. Dan tellen we voor het gemak mensen onder de 20 ook mee – al zijn dat niet echt millennials.

Thumbnail

En dan komt het. Na je 38ste neemt de kans snel af dat je flexcontract een vaste baan wordt, stelt SEO.

Thumbnail

Het zijn dus vooral oudere werknemers die echt last lijken te hebben van de flextrend. En dat blijkt ook uit de praktijk. Vooral 55-plussers komen nog moeilijk aan een vaste aanstelling. En vooral millennials stromen vaker door naar vast werk. 

Thumbnail

En dan dat argument van de uitgestelde kinderwens. Serieus, moet ik daar wat over zeggen? Als sinds de jaren '80 stellen vooral hogeropgeleiden het krijgen van kinderen uit. Niet uit financiële motieven, maar omdat ze eerst liever wat anders doen met hun leven.

Geruststelling: vanaf 2018 gaat onze bevolking weer groeien. En raad eens wie daarvoor gaan zorgen? Juist, jullie. Van harte alvast.

2. Leer van oudere generaties

In plaats van zielig te gaan lopen klagen: kijk hoe zij het hebben gedaan. Organiseer je.

De sociaaldemocratie is dood. Vakbonden zijn voor babyboomers. Maar als jullie echt vinden dat jullie en masse groot onrecht wordt aangedaan, zorg dan op zijn minst voor een goede onderbouwing en voor georganiseerde lobby. Start een millennialbelangenclub en noem die bijvoorbeeld A.N.G.E.R. – Agile Narcissistic Gigantic Ego Rebellion. En probeer eens een dialoog. Dat is een gesprek waarbij je ook luistert. Verder: punt 1.

3. Grow up

Ga wat doen met je leven. Tegenslagen horen erbij. Daar leer je van. Niets gaat vanzelf. Ook niet bij jullie, nee. Word je misschien ooit een ervaren ouwe lul. Dat heeft voordelen, echt. Je gaat je nog verbazen over je eigen inzichten.

Maar ga dus niet lopen jammeren boven je latte-amandelmelk dat de wereld jullie generatie zo onrechtvaardig behandelt. Want dat is niet zo.

En ik zou maar haast maken. De eerste lichting Generatie Z is inmiddels aan het studeren, en als je niet oplet, pakken zij jullie flexbanen straks ook nog af.

Salut,

Roland Koopman (Generatie X)