Ga naar de inhoud
Roderick Veelo

Wie zich beledigd voelt door Wilders moet niet naar de rechter, maar naar de psycholoog

Geert Wilders wordt aangeklaagd wegens belediging. Maar die aanklacht hoort niet thuis in de rechtszaal, vindt columnist Roderick Veelo. Wie gekrenkt is moet maar naar een psycholoog.

Weet u het nog? 'Minder, minder'. Het OM vindt het te ver gaan en gaat politicus Geert Wilders vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie en voor belediging.

Met name die laatste aanklacht is 'leuk' nieuws voor de mensen die een schadevergoeding van de PVV-leider eisen wegens belediging. Het maakt de kans op een schadevergoeding niet per se groter, maar het is toch een vorm van erkenning dat het OM dat soort gevoelens van krenking in de aanklacht meeneemt.

Ik gun de gekrenkten hun erkenning, maar het onderdeel 'belediging' doet de aanklacht naar mijn mening geen goed. Aanzetten tot haat en discriminatie zijn forse beschuldigingen, maar beledigen is een zwaktebod van het OM.

Van alle mensen die zich in het dagelijks leven beledigd voelen, is het percentage dat de wet opzoekt ter bescherming van hun persoonlijk welbevinden, nul. Belediging komt wel voor in het wetboek van strafrecht, maar is een archaïsch overblijfsel uit een tijd dat er nog mensen op een voetstuk bivakkeerden en het anderen verboden was hen daar af te halen.

Als u zich die tijd niet meer kan herinneren, kunt u de praktijk ervan nog elke dag volgen in een bevriende natie als Turkije.

Hier weten we inmiddels dat een belediging vooral een individuele ervaring is. Wat mij kwetst, hoeft u niet te kwetsen. En wat u grieft, laat mij waarschijnlijk koud. Dat heeft alles te maken met wie je bent, hoe je jezelf ziet, het karakter dat je hebt en de mate van zelfvertrouwen bijvoorbeeld.

Het is lastig voor mij - en voor een rechter - om te beoordelen of en hoe een uitspraak van mij uw gevoel raakt. Dat maakt de hele belediging ernstig subjectief en daarmee geen terrein voor rechters.

Bovendien kan het mij niets schelen of u zich door iemand beledigd voelt. Als u een vriend of een collega zou zijn, is het een ander verhaal, maar ik kan me niet bezig houden met de zielenroerselen van iedereen. Dat klinkt misschien onaardig, maar het getuigt van respect: u gaat helemaal zélf over uw beleving en gevoel en u doet uzelf tekort door het in handen van een rechter te geven.

Als u zich gekwetst voelt, dan gaat u maar uithuilen bij uw partner of een goede vriend. En als het vaker voorkomt, maakt u eens een afspraak met een psycholoog of een andere geestelijke hulpverlener, zodat u iets moois met uw eigenwaarde gaat doen. Volwassen mensen die een rechter opzoeken omdat ze zich beledigd voelen, zijn het schoolplein niet ontgroeid waar ze de juf opzochten om de pestkop aan te wijzen.

Beledigd, gegriefd, gekwetst, het kan ons altijd en overal overkomen. Wie verwacht dat 'm dat op straat, op internet, televisie, radio, in het theater of vanuit de politiek bespaard blijft, is niet goed snik. En wie er probeert een slaatje uit te slaan, wordt nooit volwassen.