Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Roland Koopman

Het referendum gaat wél over Europa

16 maart 2016 10:48

Ik heb helemaal niets tegen associatieverdragen. Met wie dan ook. Europa heeft er nogal wat. Niet per se met de meest verlichte landen. Maar het associatieverdrag met Oekraïne zit me dwars. 

Ik gun de Oekraïners alle handelsvoordelen. En onszelf ook. En als er wat te verdienen valt zonder dat daar slachtoffers bij vallen, ben ik al gauw voor. Vrijhandel voor iedereen. Faites vos jeux!

Maar dit knaagt. 6 april moet ik hierover mijn mening geven, en ik heb eigenlijk geen flauw idee.

Van onze premier mag ik het referendum van 6 april niet zien als en keus voor of tegen Europa. Dat is helder. Het gaat om het verdrag.

Maar nu is dat verdrag toevallig wel 'de meest ambitieuze overeenkomst die de EU ooit aan een partnerland heeft aangeboden', zei voormalig EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton in 2013. En dat heeft vooral te maken met de politieke afspraken die erin staan. Europa gaat geld uitgeven om kernenergie in Oekraïne te ontwikkelen, zwakke sectoren te ondersteunen, het milieu te verbeteren, pro-Europese organisaties te steunen en als klap op de vuurpijl gaat Oekraïne straks meedoen aan militaire operaties van de EU. Ja, dat leest u goed.

Ik dacht dus ook dat het om vrijhandel ging. Als je het mij vraagt  − en het wordt mij gevraagd − wil ik dit soort dingen helemaal niet. Dat associatieverdrag is een verdrag dat riekt naar Europese expansiedrang, en dat is niet zoals het mij wordt verkocht.

En daar wringt het dus. Van onze premier moet het referendum gaan over het verdrag, maar het verdrag staat model voor het soort unie dat we willen hebben. Het referendum gaat dus wel degelijk over Europa.

Intussen worden we ook nog eens aan alle kanten bedreigd. Zo gaat dat met referenda, vraag dat maar aan de Britten. Hel en verdoemenis wacht als we met zijn allen 'nee' stemmen. Dat heb ik eerder gehoord. "Op den duur gaat in Nederland dan het licht uit en dan zetten we ons land op slot", zei D66-minister Brinkhorst bij het EU-referendum in 2005.

Nu dreigt Commissievoorzitter Juncker in een interview met NRC met niets minder dan een grote continentale crisis. Da’s heftig ja.

En oud EU-president Herman van Rompuy ziet een blamage voor Nederland bij een nee-stem. En: "Als de kiezers straks in meerderheid 'nee' zeggen, zou dat Nederland een minder betrouwbare partner maken." Van Rompuy heeft helemaal niets begrepen van Europese democratie, anders was ie nooit EU-president geworden. Maar dan komt het: "Als je Oekraïne loslaat, en het wordt weer zoals het was vóór de Maidan-opstand, dan zijn die mensen voor niks gestorven." Dus als ik 'nee' zeg zijn die mensen voor niets doodgegaan? Wat een onzin.

Even voor uw helderheid. Ik ben erg pro-Europees. Ik heb een blauwe maandag voor het Europees Parlement gewerkt, ben me kapot geschrokken van de geldverspilling en de bureaucratie. Maar ik geloof heilig in het succes van Europa als vredesproject − want dat is het. Ik ben vóór vergaande Europese integratie, vóór een politieke en fiscale unie. Maar wel één waarin de Europese kiezer het laatste woord heeft.

'GeenPeil-architect' Bart Nijman ziet in het verdrag het bewijs dat Europa het kiezersmandaat aan het oprekken is 'om grote, ingrijpende beslissingen stilletjes door te voeren.' Ik heb er lang over gedaan, maar ik ben langzaamaan geneigd om het met hem eens te zijn. 

Beste mensen, het gaat niet om het verdrag. Het gaat om Europa. Het Europa dat u wilt. 

"Komt er straks ook een referendum over TTIP, het Amerikaans-Europese vrijhandelsakkoord?", mompelt Van Rompuy nog in Trouw.

Ik mag het wel hopen, ja.

Juncker riep in het interview met NRC Nederlanders op om 'goed begrijpen dat deze kwestie het Nederlandse belang overstijgt' en te 'handelen als een Europese strateeg'. En dat is exact wat ik ga doen.