Ga naar de inhoud
Roderick Veelo

De verdedigers van onze vrijheid moeten ballen tonen

We moeten ophouden met het voorspelbare navelstaren en het relativeren van cultuurverschillen in de nasleep van de aanslagen in Brussel. Het wordt tijd om een vuist te maken tegen het islamofascisme dat over onze aardbol rondwaart, schrijft Roderick Veelo. We moeten nu ballen tonen, want wegkijken is winst voor de terroristen. 

Na het verdriet en het oprechte en het gespeelde medeleven kan ik de verklaringen en het zelfverwijt over de aanslagen in Brussel alweer dromen. Zoals 9/11 de eigen oogst was van de rol van Amerika in de wereld, Theo van Gogh, de Deense cartoonist Kurt Westergaard en de mannen van Charlie Hebdo het lot - met hun gespot met de profeet - over zichzelf hadden afgeroepen en discriminatie de basis vormde voor de terreur in Parijs afgelopen november, zo wordt er ook een 'verklaring' gevonden voor de terreurdaden deze week in België. Ik geef u op een briefje, dat maatschappelijke achterstelling en stigmatisering een grote kans maken. 

Het zelfverwijt blijft niet beperkt tot discriminatie van een grote religieuze minderheid en verkeerde wijken, maar behelst ook uitlokking door betrekkingen met Israël en militaire actie tegen terreurfabriek Islamitische Staat. Die laatste krijgen de dames en heren op tv en in de krantenkolommen cadeau, want volgens IS is het de officiële reden voor de dood en het verderf in Brussel.

Ik hoop dat de progressieven onder ons niet te lang grasduinen door deze grijsgedraaide verklaringen, want ze snijden geen hout. Voor wie nóg niet wakker is: er waart een nieuw fascisme over onze aardbol. Het is zeer gewelddadig, hyperintolerant, religieus gedreven en totalitair georganiseerd bedoeld voor oorlog. Noem het islamofascisme. Iedereen die - in leefgewoonten, kleding, denken, geloof en geaardheid - afwijkt van de gestelde normen is overal ter wereld doelwit van geweld: atheïsten, christenen, andere moslims, homo's, ongesluierde vrouwen, meisjes die naar school willen, muzikanten, schrijvers, tekenaars, zelfs cultureel erfgoed moet er aan. Het rekruteert zijn soldaten via internet en gebedshuizen met een absolute variant van een grote godsdienst. 

Het wordt de hoogste tijd, om dat te erkennen en op te houden met navelstaren en cultuurrelativisme. Dat betekent: staan voor onze Westerse waarden van vrijheid, democratie en verdraagzaamheid, een militaire vuist maken tegen hen die ons aanvallen en niet langer wegkijken van de plekken in onze samenleving waar supporters van dit fascisme geen blad voor de mond meer nemen. De Britse ex-premier Tony Blair waarschuwt de politieke elite voor slappe knieën. Het wegkijken van grote problemen in de multiculturele samenleving leidt tot rampen. Zo is de educatieve en morele ontsporing onder allochtone jongeren in ons land huiveringwekkend. Lesgeven over de holocaust is onuitvoerbaar geworden, terreuraanslagen worden in de klas met applaus ontvangen. Wegkijken en de angst om dat aan te kaarten, is pure winst voor de terroristen.

En wat is die vuist? Roepen dat je solidair bent en gebouwen verlichten met de nationale driekleur van de buren? Na een dringend verzoek van de Franse president Hollande om zijn land militair te helpen tegen terreurorganisatie IS, bleef het lang stil in de EU. Uiteindelijk kwam Nederland in beweging na aandringen van Amerika. Overtuiging, moed en vastberadenheid zien er anders uit. De verdedigers van onze vrijheid moeten ballen gaan tonen.

Toen de islamofascisten voor een Deense cartoonist kwamen, hebben we gezwegen, want we zijn immers geen Denen. Toen ze voor Geert Wilders kwamen, hebben we geklaagd over de kosten van z'n beveiliging en - bij Wilders - over het beschadigen van onze handel. Toen ze voor de joden kwamen, werd er gezwegen, want in Israël hebben de Palestijnen het ook zwaar. Toen ze voor de Yazidis en de Syrische christenen kwamen, hebben we niks gedaan, want we zijn immers geen Yazidis of Syrische christenen. Toen ze voor de Parijzenaars kwamen, hebben we gewacht, want we zijn geen Parijzenaars. Deze week waren de Belgen aan de beurt. Wie komt er nog straks ons te hulp?

In het programma Dunk reageerde Bastiaan Rijpkema op de vraag: wat te doen met gewelddadige antidemocraten?