Willem Middelkoop

Een nieuwe financiële architectuur

13 juni 2016 09:05

De schulden van ‘rijke landen’ zijn zo ver opgelopen dat alleen naïeve pensioenbestuurders nog blijven volhouden dat alle staatsobligaties zullen worden terugbetaald, in valuta met gelijke koopkracht. Met een staatsschuld van meer dan 250 procent van het BBP in Japan en meer dan 100 procent in de VS en veel andere westerse landen, kunnen we de rijke landen inmiddels beter de arme landen noemen.

Ter vergelijking: Rusland heeft een staatsschuld van slechts 14 procent van het BBP, terwijl de teller in China  op ruim 40 procent staat. Opvallend genoeg trekken beide landen gelijk op binnen het huidige monetaire systeem. Ze hebben allebei een deel van hun dollarobligaties omgeruild voor enorme hoeveelheden goud. Samen hebben ze nu voor zo’n 500 miljard dollar aan US-Treasuries ingewisseld voor bijna 1000 ton goud.

Beide landen lijken zich daarmee klaar te maken voor de volgende fase van het mondiale financiële systeem, waarbij goud gerevalueerd zal worden, of beter gezegd de dollar gedevalueerd. Precies zoals voormalig IMF-chef-econoom Kenneth Rogoff, tegenwoordig Harvard-professor, voorstelde in een essay dat onlangs werd gepubliceerd. Volgens hem doen alle ‘opkomende’ landen er goed aan hun dollarreserves te gebruiken voor het aankopen van ‘enorme hoeveelden goud’. 

De afgelopen weken kwamen verschillende economen uit de inner-inner-circle met een vergelijkbare analyses. Zo riep een PIMCO-analist in een prikkelende analyse op de goudprijs te revalueren to 5000 dollar om zodoende met deflatie af te rekenen.

En volgens Yanis Varoufakis, de vorige Griekse minister van Financiën, nu professor economie aan de University van Athene, is het de hoogste tijd voor een monetaire reset. In een opiniestuk onder de titel 'Imagining a New Bretton Woods' schrijft hij dat het tijd is voor een nieuwe wereldmunt als opvolger van de dollar.

Mijn ervaring is dat dit soort publicaties meestal niet toevallig ontstaan. Ze kunnen beter worden gezien als een extra aanwijzing dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een nieuwe financiële architectuur.

Beleggers als George Soros, die in het verleden met de juiste beslissingen miljardair zijn geworden, hebben zich met een flinke portie goudbeleggingen klaar gemaakt voor de komende ‘large market shifts’. Hij is daarbij in goed gezelschap: miljardairs Stanley Druckenmiller, John Paulson, Paul Singer en Carl Icahn gingen hem hierin al voor.

Daarmee lijken ze zich klaar te maken voor een komende herwaardering van goud. Doordat centrale bankiers goud gaan revalueren (om de dollar te devalueren) of doordat de markt dit doet als gevolg van een te grote vraag in een te kleine markt. Begrijpelijk dus dat zelfs ABN haar koersdoel voor goud inmiddels fors heeft verhoogd.