Ga naar de inhoud
Amanda Bulthuis

Uitstellen kan niet meer: neem je verzekeringen onder de loep

COLUMN | Bezuinigen is door de hoge inflatie en energiekosten noodzakelijker dan ooit. Dus zijn we massaal op zoek naar mogelijkheden om te besparen op boodschappen, energiekosten en abonnementen. Toch laten veel mensen één bron van besparingen links liggen: de verzekeringen. Dit terwijl de verzekeringspremies een groot deel van je maandelijkse lasten vormen en je er gemakkelijk honderden euro's per jaar op kunt besparen. Een te grote besparing om in deze tijd maar even te negeren.

We laten honderden euro's per jaar liggen

Uit onderzoek van verzekeraar Allianz Direct blijkt dat voor veel huishoudens verzekeringen pas op de vijfde plaats komen van dingen waar ze op willen bezuinigen. Best gek, want er valt heel veel te besparen. De verschillen in premies tussen de verzekeraars zijn groot. Zo bespaar je op een autoverzekering al snel bijna 300 euro per jaar als je overstapt. Ook bij andere verzekeringen, zoals je reis- en woonverzekeringen zijn de premieverschillen groot.

Overstappen en toch goed verzekerd blijven is makkelijker dan je denkt

Toch stellen we administratieve klusjes, zoals verzekeringen vergelijken en overstappen, het liefst uit, blijkt ook weer in het onderzoek van Allianz Direct. Net als opruimen en schoonmaken in je huis, is het immers niet één van de leukste dingen om te doen.

Daarnaast hoor ik vaak dat mensen niet overstappen, omdat ze bang zijn de verkeerde keuze te maken. Laat je echter niet leiden door die angst, want het is nergens voor nodig. Bepaal eerst of je al je verzekeringen wel nodig hebt. Neem eventueel je bankafschriften erbij om te controleren welke verzekeringen je allemaal hebt. Ga vervolgens online verzekeringen vergelijken, bekijk daarbij wat je huidige verzekering vergoedt en wat verzekeringen die goedkoper zijn vergoeden. Je zult zien dat er echt veel te besparen valt.

Ook goed om te weten. Je autoverzekering kan vaak veel goedkoper. Heb je bijvoorbeeld een WA-autoverzekering? Dan is dekking bij alle verzekeraars vrijwel gelijk. Je kunt dus de goedkoopste verzekering kiezen zonder in te leveren op de dekking.

Uitstellen kan niet meer

Zo zie je maar, overstappen van verzekeringen is niet zo eng als je misschien denkt. Bovendien raast die inflatie maar door en blijven de energieprijzen stijgen. Steeds meer mensen komen financieel klem te zitten. Uitstellen kan dus eigenlijk niet meer.

Kom daarom nu in actie! Neem je verzekeringen onder de loep, schrap de verzekeringen en dekkingen die je niet nodig hebt en kijk voor de andere verzekeringen of het ergens anders goedkoper kan. Eerlijk is eerlijk: het is niet het leukste om te doen en het is even wat werk, maar het levert je honderden euro's per jaar op. Daar moet je in je gewone baan waarschijnlijk veel meer uren werk voor verzetten dan de tijd die je hiervoor kwijt bent. Met die gedachte in het achterhoofd, is het dus zeker de moeite waard!

Amanda Bulthuis is financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl en houdt zich bezig met ontwikkelingen rondom verzekeringen en andere geldzaken.