Maarten Veeger

Moeten wij Hollandse mieren de Italiaanse krekels helpen?

29 maart 2020 09:58

Mijn ouders lazen het me lang geleden voor. Wat minder lang geleden las ik het ook mijn kinderen voor. De fabel 'De krekel en de mier' van de Franse schrijver Jean de La Fontaine. 

Even snel de kern: de vrolijke krekel zong dag en nacht, zo lang het zomer was. De mier kroop ondertussen bedrijvig heen en weer door het gras. De mier luierde niet want legde een voorraad aan voor de winter. Toen kwam de winter. En bedelde de hongerige en verkleumde krekel bij de mier. Hij beloofde later met rente terug te betalen.

Maar de mier gaf geen krimp en zei: "Dans maar krekel, dan krijg je het warm."

Ofwel: de krekel was in de goede tijden druk met zijn dolce vita. En de mier was al die tijd aan het hamsteren. En dan komt de vraag: moet je zo'n krekel toch helpen als mier? 

"Dans maar krekel, dan krijg je het warm."

Krekel Italië

De krekel is hier Italië. Het land dat we benijden vanwege de pracht en levenslust wordt in Europa als eerste en vooralsnog als hardste geraakt door de coronacrisis. Vrijdag telde Italië bijna duizend coronadoden in 24 uur. De teller van het totaal aantal dodelijke slachtoffers is gisteren boven de 10.000 gestegen. Ondertussen klapt de economie in elkaar en is de regering bang dat hongerige mensen massaal supermarkten gaan overvallen.

En de mier? Dat zijn wij hier in Nederland. De laatste jaren hebben we onze staatsschuld flink omlaag kunnen werken. Met 49 procent van het nationale inkomen ligt die ruim onder wat Europa als grens heeft gesteld: 60 procent. Dus laat die winter maar komen. 

130 procent

De staatsschuld van Italië schommelt de laatste jaren rond de 130 procent. Ondanks een economische opleving de afgelopen jaren in veel Europese landen lukt het de regeringen maar moeilijk daar wat aan te doen. Want die groeiende economie ging aan Italië grotendeels voorbij. De globalisering sloopte de middelgrote en kleine bedrijven in de maakindustrie en echt grote bedrijven heeft het land niet veel.

Italiaanse banken worstelen nog met miljarden aan probleemleningen in hun boeken. Veel banken gingen daar bijna aan onderdoor. De overheid moest ze redden. En diezelfde overheid is alleen al aan rente over de 2700 miljard aan staatsschuld jaarlijks 96 miljard euro kwijt. Noodgedwongen is er in Italië jaar op jaar bezuinigd op onderwijs, openbare ziekenhuizen en meer van dat soort cruciale sectoren. En miljoenen Italianen werken als mieren zo hard maar houden toch niets over om opzij te zetten. 

"Nu het land aan haar lot overlaten, betekent dat we straks keihard de rekening gepresenteerd krijgen. Dan zingen de Italianen niet meer. "

Janken

En toch bleef het land vrolijk zingen. Het zit ook niet in de aard van Italianen om nu een potje te gaan zitten janken. Want in dit land wil je 'vivere, ofwel leven. En gastvrij als het land is, dat doet het met liefde samen met de vele miljoenen Noord-Europeanen die jaarlijks langskomen. We leven tenslotte maar één keer.

Maar het lukt niet meer. President Sergio Mattarella van Italië deed vrijdag de ongewone oproep aan Europa om het land te steunen. De paus deed er een schepje op en zei op een leeg Sint Pietersplein in Rome dat je de huidige crisis niet in je eentje oplost. Als Italië de coronacrisis op eigen houtje moet financieren dan loopt de staatsschuld op tot 150 procent met ook nog eens hogere rentes. 

Eurobonds

De vraag van Italië is om de nieuwe overheidsleningen niet meer zelf te regelen maar om Europa dat gezamenlijk te laten doen. Met de zogenaamde eurobonds. Het grote verschil is dat de rente over die eurobonds veel lager zal liggen dan die over Italiaanse staatsleningen. 

Al decennia betaalt Italië veel meer rente over iedere geleende euro dan bijvoorbeeld Duitsland of Nederland. Want beleggers zien in Italië een risicoland dat wel ondanks die levensvreugde eens 'failliet' zou kunnen gaan.

Gierige mieren

Met eurobonds wordt de rente voor ieder euroland gelijk. Gevolg zal zijn dat ook Nederland en Duitsland wat meer rente moeten gaan betalen over nieuwe staatsleningen. Uit solidariteit. Om niet als gierige mier gezien te worden nu Europa in een barre winter terecht dreigt te komen met miljoenen Europeanen in acute financiële nood.

Maar ook uit eigen belang. Want Italië is voor Nederland een van de belangrijkste exportlanden. Nu het land aan haar lot overlaten, betekent dat we straks keihard de rekening gepresenteerd krijgen. Dan zingen de Italianen niet meer. Maar dan valt er voor ons Hollandse mieren ook niets meer te hamsteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Europese aanpak tegen coronacrisis blijft uit: dat komt door Nederland