Ga naar de inhoud
Roderick Veelo

Gezocht: terreurbestrijders met achterdocht

Er zitten terroristen tussen de vluchtelingen. IS heeft de afgelopen maanden veelvuldig gebruik gemaakt van de vluchtelingenstroom om terreurcellen Europa binnen te loodsen. De mededeling van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof zou deze week niet zulk groot nieuws zijn, als hij deze route naar Europa al die tijd niet zo "onwaarschijnlijk" had gevonden en vele anderen de mogelijkheid ervan niet zo hartgrondig bestreden hadden.

Ik begrijp best dat iemand als Schoof eerst harde bewijzen moet hebben voordat 'ie wat beweert, maar de vluchtelingenroute voor IS-strijders 'onwaarschijnlijk' noemen heb ik nooit goed begrepen. November vorig jaar werd er in RTL Z Dunk over dit onderwerp al geconstateerd dat het in de chaos moeilijk bewijzen verzamelen is. Maar ook, dat je met een beetje achterdocht toch kunt bedenken dat je als terreurorganisatie geen knip voor de neus waard bent, als je van die chaos géén gebruik maakt en tussen de honderdduizenden ontheemden niet een aantal collega's naar binnen stuurt.

Het klinkt nu logisch, maar dat was het toen ook al. De terreurfabriek zelf wond er geen doekjes om en aanwijzingen waren er al in 2014. Waarom dan zoveel verzet tegen deze onbewezen logica?

Het "onwaarschijnlijk" uit de mond van de Nationaal Coördinator klonk even geruststellend, maar was het natuurlijk niet. Als Schoof eerlijk de werkelijkheid had verteld, dan had ie gezegd: de controle en registratie van vluchtelingen is zo'n enorme bende, dat we echt geen idee hebben wie er op de vlucht is en wie zich met andere motieven de toegang tot Europa verschaft. Die eerlijkheid is ons bewust of onbewust onthouden. In plaats daarvan sussende woorden van de terreurbestrijders, die het kabinet goed uitkwamen. De onrust over de ongecontroleerde toestroom van asielzoekers was al groot genoeg.

De één mocht de aanwezigheid van jihadisten onder de vluchtelingen dan onwaarschijnlijk vinden, voor de ander was het bij voorbaat onmogelijk. De suggestie alleen al werd gezien als een daad van onverdraagzaamheid en een manier om vluchtelingen te demoniseren. Om het draagvlak voor de ontvangst en opvang van asielzoekers zoveel mogelijk in takt te houden móchten er geen terroristen tussen de vluchtelingen zitten.

Acht maanden, vier aanslagen en een vrijwel afgesloten Balkan-route verder verschaft Schoof ons de eerlijkheid wel: door de grote toestroom was het zicht op de asielzoekers lang zoek en daarvan heeft IS geprofiteerd.

Het is een achterhaald idee, dat de overheid met geruststellende woorden burgers om de tuin kan leiden. Daar zijn de burgers van vandaag te breed en te goed voor geïnformeerd. Het is precies andersom: juist transparantie en eerlijkheid vergroten het vertrouwen in de overheid. Het was beter geweest voor iedereen - de echte vluchtelingen incluis – als er open en eerlijk over de situatie gecommuniceerd was. In plaats daarvan is de schijn opgehouden met sussende woorden.

De inschattingsfout van onze terreurbestrijding is een ernstige zaak. Vele tientallen IS-terroristen bevinden zich inmiddels verspreid over Europa en hebben mogelijk al een veelvoud aan nieuwe collega's gerekruteerd. Die gaan nog voor veel ellende en verdriet zorgen. De Balkan-route mag zo goed als afgesloten zijn, vanuit het IS-filiaal in Libië komen nog dagelijks boten onze kant op. Een professionele organisatie die tot taak heeft ons te beschermen tegen terreur dient altijd alle opties serieus te nemen en zich te onthouden van sussende woorden in dienst van de politiek.