Roderick Veelo

Onbetrouwbare NAVO-landen verdienen geen bescherming

30 mei 2019 07:32

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra gelooft er niet meer in. Nederland gaat z'n afspraken met de NAVO over de uitgaven aan defensie niet meer nakomen. Daarmee eindigt de facto onze status van geloofwaardige bondgenoot. En ernstiger, het kabinet brengt het voortbestaan van de NAVO en dus van onze veiligheid in gevaar.

Hoekstra combineert drie bronnen. In de eerste plaats is er de intentieverklaring dat Nederland de defensie-uitgaven in 5 jaar tijd naar 2 procent van het bruto binnenland product brengt. Dat was de belofte vorig jaar nadat Trump het bondgenootschap had laten weten dat het hem menens is.

Deze week is er de voorjaarsnota van het kabinet. Daarin zou al iets van die afspraak zichtbaar zou moeten zijn. We zien wel extra defensie-uitgaven, maar te weinig. Bovendien wordt er geleund op een oudere veel softere afspraak uit 2014, vóór het presidentschap van Donald Trump. In de voorjaarsnota draait het om 'de intentie om het defensiebudget in de richting van 2 procent te laten gaan'. Dat kan dus in elk tempo zonder de norm ooit te hoeven halen

En ten derde heeft Hoekstra tekst en uitleg gekregen van het Ministerie van Defensie over het Nederlandse budget in 2024. Volgens de ambtenaren daar zal dat geen 2 procent, maar nog steeds 1,3 procent zijn.

De voorgeschiedenis is bekend. Na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog zakten de defensie-uitgaven in Europa in. Conflicten zouden voortaan zonder wapens (of het dreigen ermee) worden opgelost. 

Die euforie was maar van korte duur. Zo maakte het rode gevaar plaats voor islamitische terreur. Een andere vijand, maar net zo getergd door onze vrije samenleving. 

Daarnaast bleek de NAVO-uitbreiding naar het oosten en het negeren van Rusland een recept voor nieuwe spanningen. Toen kwam het neerhalen van vlucht MH17, de Russische annexatie van de Krim en een cyberoorlog van spionage tot verkiezingscampagnes. 

Een vijandbeeld is doorgaans een ernstige versimpeling van de werkelijkheid, maar als we onze militaire inlichtingendienst (MIVD) mogen geloven is Rusland op dit moment het grootste gevaar voor Europa. 

Niet dat er al serieuze aanwijzingen zijn voor een aanvalsplan van Putin, maar de Russen hebben de afgelopen jaren niet stil gezeten.

Volgens de directeur van de MIVD Onno Eichelsheim is de Russische militaire capaciteit de laatste jaren hard gegroeid en gaat de besluitvorming er razendsnel.

Daar staat een NAVO tegenover met versnipperd en verouderd materieel. En waar de Russen snel kunnen schakelen kampt de NAVO juist met het onvermogen om in hoog tempo troepen te verplaatsen.   

Volgens de Britse legerchef Nick Carter zijn zijn strijdkrachten er zo slecht aan toe, dat ze eigenlijk geen partij meer zijn voor Russische of Chinese aanvallen.

Ik kan het u allemaal niet bewijzen, maar het klinkt alarmerend uit de mond van de mensen die het weten kunnen.

Ook politici wijzen ons keer op keer op de nieuwe grote vijand. In het tv-debat met Baudet waarschuwde premier Rutte nog maar eens dat we tegenover Putin niet naïef mogen zijn. Rusland is het gevaar en ja, Nederland gaat zich houden aan de NAVO-afspraak van 2 procent. Aldus de premier.

Niet dus. Die 2 procent is al 20 jaar ver weg en komt ook niet dichterbij. Dat betekent dat het kabinet wel roept dat Rusland gevaarlijk is, maar er niet naar handelt. 

Alle waarschuwingen van president Trump ten spijt, denkt het kabinet dat de Amerikaanse belastingbetalers zullen blijven opdraaien voor onze veiligheid. Ik geef u op een briefje: dat gaat niet gebeuren. 

Al drie Amerikaanse presidenten op rij vragen hun Europese bondgenoten om een eerlijke bijdrage aan hun eigen veiligheid. De huidige president is dat leuren wel heel erg zat. Als meerdere NAVO-lidstaten de verantwoordelijkheid blijven afschuiven op de anderen die wel betalen, trekt Trump de stekker er nog eens uit. 

En niemand die hem dat kwalijk zal kunnen nemen. Want hoeveel bescherming verdienen verwende, arrogante en onbetrouwbare bondgenoten eigenlijk?

 

Kijk ook hier naar interview met Ambassadeur Pete Hoekstra in De Buitenlucht