Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Advies

Droom groot, start klein

12 november 2018 05:58

Nee heb je, ja kun je krijgen.

Dat principe leren velen van ons al heel jong. Ga maar eens samen met je dreumes naar de supermarkt: "Mama, noepie? Papa, deze? Assebief?" Tja, als je het niet probeert… uit zichzelf zullen ze het je waarschijnlijk niet geven!

Ook op de basisschool moet je zo af en toe je nek uitsteken als je iets wilt bereiken. Wil je meedoen met tikkertje of touwtje springen, dan zul je het moeten vragen, met het risico om afgewezen te worden. Maar als het mag: yes! 

Myron Steves Sr.

Alles brengt risico met zich mee. Dat is iets waar Myron Steves Sr (ondernemer) zich bijzonder bewust van was. Onlangs werd ik geraakt door een kort filmpje van hem. Het was zijn laatste boodschap aan de wereld, voordat hij in 2015 op 103-jarige leeftijd overleed. "Onthoud", zei hij, "alles is een risico: trouwen, een kind krijgen, en de straat oversteken." 

Risico's kun je niet ontlopen. Zijn advies is dan ook om te stoppen met advies vragen en zoeken. "Go out and do something! And stick to it, come hell or high water." 

Hij durfde risico’s te nemen, en dat wist hij ook in zijn bedrijf over te dragen.

Dream big

Dromen zijn bedrog. O ja? Wie zegt dat? Dromen kunnen een enorm motiverende werking hebben.

Gun jezelf daarom eens even de tijd om een paar minuten ongegeneerd te gaan zitten dromen. Als alles mogelijk was, wat zou je dan willen doen, willen bereiken? Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?

Laat je hierbij niet beperken door allerlei beren op de weg en hindernissen die je wellicht zult moeten overwinnen. Dream big!

Welke stappen zul je moeten zetten om jouw doel te bereiken? Ja, nu wordt het spannend. Stappen zetten is namelijk onlosmakelijk verbonden met risico's nemen.

Het een kan nu eenmaal niet zonder het ander. Maar elk klein stapje dat je dichter bij je droom brengt, stimuleert je om weer een volgende stap te zetten.

Zoals Eleanor Roosevelt het al zei: "Do one thing every day that scares you." Het mogen gerust kleine stapjes zijn, zolang je ze maar zét!

Slagen = groei

Want wat kan het soms verleidelijk zijn om lekker in je comfortzone te blijven zitten. Je werkt voor klanten die je kent, doet opdrachten waarvan je precies weet hoe je ze aan moet pakken of maakt producten die je misschien al wel honderd keer gemaakt hebt.

Maar hoeveel voldoening en uitdaging levert dat nog op? Als je persoonlijk of als bedrijf wilt groeien, zul je risico's moeten nemen. Je zult stappen moeten zetten die je buiten je comfortzone brengen.

Benader die ideale prospect. Lanceer dat nieuwe product. Misschien zul je een keer je neus stoten of zelfs volledig op je gezicht gaan. Maar als het lukt: groei! Je comfortzone wordt een beetje groter. Je kunt meer, en je durft meer. En dat voelt eigenlijk best goed!

Falen = groei

En ja, telkens wanneer je iets nieuws probeert, loop je het risico dat er iets mis gaat. Het lukt je niet die geweldige potentiële klant te overtuigen. Je nieuwe product blijkt nog kinderziektes te vertonen. Je verslikt je in een opdracht.

Dat kan gebeuren, maar – zoals Myron Steves het zei – 'stick to it, come hell or high water'. Hou vol en probeer het gewoon nog een keer! Vraag feedback, verbeter je product, doe meer ervaring op. Leer van je fouten en mislukkingen en groei! Als je geen risico durft te nemen, kun je ook de kansen niet grijpen wanneer die zich voordoen.

Dus: neem risico! Neem actie, voeg waarde toe, geniet!