Matthias Pauw

Mkb'ers mogen belasting ontwijken in ruil voor behoud dividendbelasting

24 oktober 2018 06:13

Dit kabinet is het spoor helemaal bijster als het gaat om belastingmaatregelen. Leuker kan ik het niet maken.

En dan heb ik het niet over het drama met de schenk- en erfbelasting. En ook niet over het te kwader trouw handelen in de rechtszaal tegenover mensen die mogelijk onterecht hun kinderopvangtoeslag is afgenomen. En nee, ik heb het zelfs niet over het dividendbelastingdebacle, hoewel dat er wel iets mee te maken heeft.

Bij vrijwel iedereen behalve premier Mark Rutte ging de vlag uit toen de dividendbelasting toch niet afgeschaft werd. En dat betekende, logisch, dat er weer geld verdeeld kon worden. Een slordige 1,9 miljard per jaar.

Na een paar weken rekenen was het geld weer vakkundig uitgegeven. Allemaal aan het bedrijfsleven. Daar is wel iets voor te zeggen, maar de manier waarop het geld wordt uitgegeven is redelijk bizar. Vooral deze maatregel valt niet uit te leggen: het grotendeels terugdraaien van de rekening-courantmaatregel.

Even terug naar Prinsjesdag: in een briefje bij het Belastingplan (die ‘per abuis’ in eerste instantie niet werd gepubliceerd) werd een maatregel aangekondigd die excessief lenen door directeuren-grootaandeelhouders van het eigen bedrijf moest terugdringen.

Wat bleek namelijk? 23.000 bedrijfseigenaren hebben meer dan een half miljoen euro de man geleend van hun eigen bv. In totaal goed voor ruim 30 miljard. Die leningen kunnen extreem lang lopen en in de tussentijd wordt er geen cent belasting over betaald. Ondernemers kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken om zichzelf een spotgoedkope hypotheek te geven, op kosten van de samenleving.

In het briefje schreef het kabinet daar vanaf te willen. Leningen boven een half miljoen zouden worden gezien als een winstuitkering aan de directeur en dus zou er belasting over betaald moeten worden.

"Door te lenen van de eigen vennootschap kunnen ab-houders belastingheffing in box 2 langdurig uitstellen en in bepaalde situaties zelfs afstellen", schreef het kabinet nog in de Prinsjesdagstukken. En: "Deze maatregel past bij de aanpak van belastingontwijking".

Bizar genoeg blijkt nu dat als compensatie voor het niet afschaffen van de dividendbelasting, ondernemers belasting mogen blijven ontwijken. Een lening voor een huis blijft volledig uitgezonderd van belasting, ook voor nieuwe gevallen. En daarbovenop mag de dga ook nog eens tot een half miljoen extra lenen. Onbelast, voor onbepaalde tijd.

Weer vraag je je af: waar is dit kabinet in hemelsnaam mee bezig? Was de Prinsjesdagbrief leugenachtig opgesteld en ging het helemaal niet om het tegengaan van belastingontwijking? Of is het kabinet nu werkelijk van mening dat 'een beetje belastingontwijking' helemaal niet zo erg is, als er een zak geld te verdelen is?

Deze verzachting van de rekening-courantmaatregel mag dan maar klein bier zijn in vergelijking met de afschaffing van de dividendbelasting; het is weer een voorbeeld van onuitlegbaar fiscaal beleid ingestoken door lobbyclubjes. Dat ondermijnt niet alleen het gezag van de regering, maar ondergraaft ook de belastingmoraal. Kap daarmee, in het belang van Nederland.