Roderick Veelo

Trump of Democraten is kiezen tussen rede of razernij

11 oktober 2018 06:00

'Huisadressen en telefoonnummers worden gelekt uit de Senaat en online gezet met een oproep tot het intimideren van mij gezin. Mijn man is deze week opnieuw belaagd. Ik slaap met een geladen pistool naast mijn bed.' 

Aan het woord is de vrouw van de Amerikaanse senator Rand Paul. Haar open brief is te lezen op de website van CNN. Ze betreurt het dat Hollywood-sterren Cher en Bette Midler de aanvaller van haar man geprezen hebben om zijn daad.

De brief is gericht aan een collega van haar man, senator Cory Booker. Booker is van de Democratische Partij en heeft burgers opgeroepen de confrontatie op te zoeken met Republikeinse politici. Daar is Rand Paul er een van.

De verhoren van rechter Brett Kavanaugh in de Amerikaanse Senaat hebben zijn tegenstanders en die van de president afgelopen weken doen koken van woede. Politici lieten zich gaan en actievoerders gingen nog veel verder.

Bookers oproep werd gehoord. Actievoerders kwamen van heinde en verre naar Washington. Republikeinse collega's van Booker werden uitgescholden en gevolgd tot in de lift.

Hevig geëmotioneerd over haar eigen ervaring gaat een vrouw los op de Republikeinse senator Jeff Flake. Iedereen in de lift is geïntimideerd, ook Flake.

In de Senaat wordt tijdens de stemming geschreeuwd vanaf de publieke tribune. Twee bezoekers raken buiten zinnen.

De emotionele protesten worden aangemoedigd vanuit Washington zelf. Naast Booker zijn er Democratische politici als Maxine Waters en Elisabeth Warren. Waters roept op leden van de Trump-regering en andere politieke vrienden van de president te belagen in restaurants of bij hen thuis. En dat gebeurt.

Warren roept dat ze zelf woedend is, omdat "alle minderheden machteloos zijn" in het Amerika van Trump. Van zoveel demagogie kunnen de populisten in Europa nog wat leren.

Anders dan in Europa is de boze burger in Amerika links. Gefrustreerd, rancuneus en woedend op alles waar Trump de hand in heeft of lijkt te hebben. In Europa kiezen de boze burgers voor populistische, conservatieve en ook voor extreemrechtse partijen. Zij zijn kwaad op de arrogantie van de macht die maar niet luisteren wil.

De Europese en Amerikaanse gemoedsgenoten vechten beide tegen hen die de lakens lijken uit te delen. Maar daarmee houdt de gelijkenis wel op.

Waar het protest in Europa zich vooral via democratische weg uit in verkiezingswinst voor populistische partijen, gaan de boze Amerikanen de straat op, de restaurants en de Senaat in. De agressie en de schaal waarop dat plaatsvindt is onder boze burgers in Europa ongekend.

Op een aantal incidenten met Duitse neo-nazi's na, blijft het prolitieke protest in straten van Europa tamelijk vreedzaam.

In Amerika zijn provocaties en politieke intimidaties aan de orde van de dag.

In Portland waren deze week actievoerders van Antifa en Black Lives Matter enige tijd de baas over de straat. Kruispunten en wegen werden door hen afgezet. Een automobilist die nog een gaatje zag kreeg een agressieve meute achter zich aan. De auto stopte, een oudere man stapte uit en werd van alle kanten met stokken aangevallen.

Als dit rechtspopulisten in Europa waren geweest zouden overal allang de alarmbellen zijn afgegaan. Terecht. Maar dit is gewelddadig links in Amerika. Moreel en politiek gesteund door Hollywood-sterren en tv-persoonlijkheden. Aangejaagd door de Democratische Partij. Het is een onzalig verbond van blinde haat

Links Amerika is de controle kwijt over zichzelf. Dinsdag 6 november is de dag. Kiezen tussen Trump en Democraten is inmiddels een keuze tussen rede of razernij.