Ga naar de inhoud
Berthold Gunster

Ik heb een slechte baas. Wat nu?

Oprichter van Omdenken Berthold Gunster adviseert RTLZ-lezers over hun dilemma's op het werk.

Beste Berthold, 

Mijn baas is een dweil. Hij wil iedereen te vriend houden en maakt daardoor geen (goede) keuzes, die wel nodig zijn. Want zonder keuzes heb je geen strategie. En zonder strategie modder je maar wat voort; en dat kunnen maar weinig bedrijven zich tegenwoordig veroorloven. Als ik ideeën aandraag dan reageert hij enthousiast, maar het verandert verder niks. Ik heb het idee dat ik een schildpad probeer te veranderen in een paard. Een hele frustrerende missie. Wat moet ik doen?

Judith, 43 jaar

Judith, gefeliciteerd. Je bent niet alleen. Nogal wat mensen denken dat hun baas een slechte baas is. En wie weet hebben ze (meer dan) gelijk. Toch roept je vraag bij mij in eerste instantie alleen maar vragen op. Heb je er al eens over gesproken met je baas? Heb je met zijn baas gesproken? Of met je collega's? Ben jij de enige die last van hem heeft of er is sprake van een collectief gevoelde irritatie? En – niet onbelangrijk – zijn er misschien ook mensen die last van jou hebben? Jij schrijft dat je baas het probleem is, maar wie zegt me dat jij niet het probleem bent? Wie weet schrijft je baas over een week naar deze rubriek het volgende probleem:

"Ik ben een leidinggevende die het van belang vindt naar iedereen te luisteren voor ik een besluit neem. Ik vind dat managers hun mensen niet voortdurend met zogenaamd nieuw beleid moeten lastig vallen. Eén van mijn mensen, mevrouw J., heeft als een kip zonder kop voortdurend allerlei wilde plannen voor de afdeling of zelfs het hele bedrijf, maar daarover overlegt ze niet of nauwelijks met haar collega's, laat staan met mij. Het maakt iedereen onrustig en ontevreden. Help me. Hoe kan ik omgaan met mevrouw J.? Ik heb het idee dat ik een op hol geslagen paard probeer te veranderen in een schildpad."

Wat is dus precies het probleem? Daarvoor zou ik eerst meer moeten weten. Eén gedachte wil ik je wel meegeven. Als jij dat alles zo goed doorhebt, waarom werk je dan voor zo'n baas? Ik zou zeggen, ga in gesprek met hem. Wie weet leer je iets over jezelf. Zou zo maar kunnen. En mocht de situatie niet verbeteren en je vindt nog steeds dat je het gelijk aan je zijde hebt, stop dan met zeuren, laat zien hoe geweldig je bent door weg te promoveren of (nog beter) zijn direct leidinggevende te worden. 

En als dat je niet lukt of als je dat niet durft, verzoen je dan met je lot: wie weet zit je in dat geval op de plek die perfect past bij je huidige kwaliteiten.

Heb jij ook een werkdilemma dat je Berthold voor wilt leggen? Mail de redactie

Berthold Gunster is de grondlegger van het Omdenken. Hij heeft meerdere boeken geschreven, trekt door het land met een theatershow en geeft workshops aan bedrijven. Voor RTLZ helpt hij lezers met het omdenken van werkdilemma's.