Maarten Veeger

Vliegen, het zou verboden moeten worden

27 juli 2018 06:15

​Joepie, vakantie! Fietsen, stranden, zon, zee. Genieten van de natuur. Vlieg er op uit. Op naar Bali, Vietnam, Griekenland, Spanje of wat dan ook. Je hebt het verdiend. Geniet ervan!

​Joepie, vakantie! Fietsen, stranden, zon, zee. Genieten van de natuur. Vlieg er op uit. Op naar Bali, Vietnam, Griekenland, Spanje of wat dan ook. Je hebt het verdiend. Geniet ervan!

Maar hé: jij daar, klaar voor vertrek op Schiphol, Rotterdam of Eindhoven Airport, je bent eigenlijk ook de vuilste viezerik van de vakantiegangers. Want de CO2-uitstoot door vakanties van Nederlanders was vorig jaar 10 procent hoger dan het jaar ervoor. Voornaamste oorzaak: meer en verdere vliegvakanties. Zo onderzocht de school voor toerisme NHTV.

Een vijfde van de vakanties van ons is een vliegvakantie. Maar die vliegers zijn samen wel goed voor 41 procent van de vakantie-uitstoot. Een meer milieuvervuilende activiteit is er voor de burger eigenlijk niet. Of je moet chemisch afval gaan dumpen tijdens je wandeltocht door de Alpen of zoiets.

Die luchtvaart groeit maar door. Jaarlijks vliegen nu al vier miljard mensen korte of lange afstanden. Zo druk als vandaag op het vliegveld is het in de toekomst wellicht permanent. Tegen 2050 is het vliegverkeer verdubbeld of verdrievoudigd. Zo denken de luchtverkeersleiders van Eurocontrol.

En waar de luchtvaart nu goed is voor zo'n 3 procent van de CO2-uitstoot loopt dat op tot de 50 procent in de toekomst. Ook omdat er bij andere vervuilende gewoontes van ons, in auto's rijden of ons huis verwarmen, wordt gewerkt aan schonere vormen. De luchtvaart is niet zo ver.  

Even terug naar jou. Je vlucht vandaag - naar laten we Rome als voorbeeld nemen - stoot 78.000 kilo CO2 uit. Per passagier is dat 420 kilo. Voor een gemiddeld gezin dus gauw 1700  kilo. En dat is net zoveel als er vrijkomt bij het verbranden van dik 500 liter diesel. Of thuis een half jaar uitstoot met het verwarmen en verlichten van het huis. Om het te compenseren zou je 170 bomen een jaar lang moeten laten groeien. Ofwel: je kan echt verschrikkelijk veel uitstoot besparen door minder te vliegen.  

Het vliegverkeer werd echter buiten het klimaatakkoord van Parijs gehouden. En ook buiten ons onlangs gepresenteerde landelijke klimaatakkoord. Dat is namelijk iets dat internationaal moet worden opgelost.

Er komt dat wel een vliegtaks. Maar als we het milieu serieus nemen zouden we vliegen eigenlijk voorlopig even moeten verbieden. En slimme ingenieurs aan het werk zetten.

Vliegtuigen worden volgens kenners zuiniger. Tegen 2050 kunnen ze de helft minder CO2 uitstoten. Als je er optimistisch naar kijkt. Het probleem is dat we ondertussen keihard verder en vaker willen gaan vliegen, zo las je al. Er valt tegen onze vliegdrang niet op te innoveren, zo lijkt het.

Fijne vakantie, ondanks alles. Maar wellicht kun je voor een volgende mooie reis je manier van transport toch eens heroverwegen.