Patrick Wessels

Zo heb je minder last van je vaste lasten

10 juli 2018 10:40

Vijf euro voor m’n reisverzekering, een paar tientjes voor opstal en inboedel, nog een paar tientjes voor de autoverzekering en iets meer aan wegenbelasting. Daarna m'n sim only abonnement, de kosten voor internet en TV, het water, gas, elektra en natuurlijk de hypotheek.

Zomaar negen afschrijvingen voor vaste lasten, die iedere maand terugkomen. Dat betekent negen keer psychologische 'betaalpijn', zodra ik merk dat het saldo op m'n betaalrekening weer lager is dan daarvoor.

Het zijn kosten waar je niet omheen kan, maar waar je psychologisch wel een stuk slimmer mee om kan gaan. Invloedrijk psychologisch onderzoek door Richard Taler toont namelijk aan dat meerdere uitgaven bij elkaar opgeteld relatief minder betaalpijn veroorzaken dan de afzonderlijke uitgaven apart.

Met andere woorden: eenmalig 1.000 euro uitgeven doet minder pijn dan twee keer 500 euro. En tien keer 100 euro uitgeven zou nog veel pijnlijker zijn.

Om die reden gebruik ik een aparte betaalrekening, waar ik al mijn vaste lasten van laat afschrijven. En alleen de vaste lasten, zodat ik op voorhand kan uitrekenen welk bedrag er maandelijks nodig is. Andere spontane uitgaven doe ik van een andere betaalrekening, zodat ik daar geen rekening mee hoef te houden.

Mijn tip is dus: probeer zoveel mogelijk van je vaste lasten te integreren, in een bedrag dat je één keer per maand overmaakt. Op die manier betaal je iedere maand één keer een hoog bedrag uit aan jezelf, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de talrijke afschrijvingen die er anders in de weken daarop plaats zouden vinden.

En wil je het helemaal goed doen? Je hebt bij je autoverzekering en bijvoorbeeld de zorgverzekering de kans om die vooraf in één keer te betalen. Daarmee combineer je zelfs twee psychologische voordelen:

Patrick schrijft over psychologie en consumentengedrag.  Waarom koop je het ene product wel en het andere niet? En hoe hoe kun je daar slimmer mee omgaan?