Patrick Wessels

Hoe je meer kunt sparen dankzij een bijna lege betaalrekening

26 juni 2018 06:00

Pinnen, contactloos betalen en zelfs met je smartphone betalen maken dat je anno 2018 wel heel gemakkelijk geld uitgeeft. Er is namelijk geen 'betaalpijn', legde ik in de vorige column uit

Maar, zelfs als we de technologische vooruitgang niet kunnen stuiten, zijn we gelukkig niet helemaal verloren. Tenminste, als we handig omgaan met het saldo op onze betaalrekening.

Ons systeem van betaal- en spaarrekeningen biedt namelijk een heel handige mogelijkheid. Om geld te besparen, door ons brein voor de gek te houden.

Dat wordt het best duidelijk aan de hand van een wc-rol, handig geleend van cabaretier Hans Sibbel (Lebbis). Hij vertelde over schaarste en hoe dat ons gedrag door de jaren heen heeft veranderd. Of eigenlijk, hoe een gebrek aan schaarste dat heeft gedaan.

Stel je voor dat je op het toilet zit en je gebruik wilt maken van wc-papier. Zolang er een nieuwe rol hangt is dat eenvoudig. Je geeft een slinger aan het eerste velletje, tot er een behoorlijke rij velletjes loskomt en je die met een vlotte beweging kunt afscheuren.

Niets aan de hand, er hangt toch genoeg. En vergelijk dat eens met de situatie waarin je nog nauwelijks kunt zien of er meerdere rollen rond het harde karton zitten. Dan besluit je voorzichtig een paar velletjes te pakken, om te voorkomen dat je het te snel opmaakt.

We gedragen ons naar de mate van schaarste, of naar het gebrek daaraan. Zo werkt dat ook met geld uitgeven. Vanaf een volle betaalrekening met 1.000 euro of meer geven we klakkeloos honderd euro uit aan nieuwe schoenen, gaan we gewoon nog een keer uit eten en laten we ons verleiden tot die net iets duurdere handtas.

Net boven budget, maar flink binnen de bestedingsruimte en dus gemakkelijk uitgegeven.

Een eenvoudige strategie om geld te besparen is om de betaalrekening leger te houden. Zorg ervoor dat er niet meer dan 200 euro op staat. Waarmee je op onbewust niveau schaarste creëert, zodat het brein kritischer wordt op uitgaven die je wilt doen.

En er schuilt nog een ander voordeel achter. Ons brein beoordeelt relatief. We beoordelen 100 euro voor een paar nieuwe schoenen ten opzichte van de 1.000 euro op onze betaalrekening, of ten opzichte van de 200 euro die er beschikbaar is.

Op onbewust niveau lijkt die 100 euro ten opzichte van het grote bedrag wel mee te vallen, maar voelt dat ten opzichte van een bijna lege betaalrekening veel 'duurder' aan.

Bescherm jezelf tegen klakkeloze uitgaven die optellen tot honderden euro's. Houd je brein voor de gek met een bijna lege betaalrekening. En gebruik ondertussen een andere rekening voor al je vaste lasten, zodat je daar eens per maand een vast bedrag naar kunt overmaken.

Ondertussen profiteer je van het psychologisch integreren van meerdere kostenposten. Waar ik de volgende keer de achterliggende psychologie van zal delen.

Patrick schrijft over psychologie en consumentengedrag.  Waarom koop je het ene product wel en het andere niet? En hoe kun je daar slimmer mee omgaan?