Maarten Veeger

Hier mag je nog roken

01 juni 2018 05:33

Het Hollandse rookhok was even te klein gisterenmiddag.

Regeringspartijen CDA en VVD zeiden namelijk stevig te balen van de uitspraak van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) op Wereld Niet Roken Dag. Die wil namelijk roken op terrassen verbieden.

De twee partijen zijn niet de enige mopperaars. Koninklijke Horeca Nederland sprak van 'betutteling ten top'. En ook de PvdA ziet er niets in. Op terrassen moet je met je pilsje of koude rose lekker kunnen blijven genieten van je sigaretje.

De staatssecretaris wil Nederland rookvrij maken. Een gezonde zaak waar eigenlijk niemand echt tegen kan zijn maar miljoenen mensen wel tegen zijn. We willen allemaal niet dat onze kinderen gaan roken. Maar velen willen nog wel zelf lekker een peukje kunnen opsteken. Op zoveel mogelijk plaatsen. De omgeving moet als ze het niet prettig vinden, maar even de andere kant op ademen.

Stapje bij beetje wordt roken al op wat minder plaatsen mogelijk. In de horeca wordt het nu helemaal verboden. Knap laat overigens in vergelijking tot andere landen in Europa waar volledig rookvrij soms al meer dan tien jaar de normaalste zaak van de wereld is. Maar goed, ook Nederland is om.

In de hoofdstad is Cafe Amsterdam ook buiten op het terras rookvrij. De eigenaresse daar was er glashelder over: je laat toch ook geen boer in andermans gezicht, was ooit haar uitleg bij het rookverbod. Veel duidelijker valt het niet te verwoorden.

In de meeste pretparken mag je in de wachtrij niet meer roken, al gebeurt het soms nog wel omdat rokers zich van de domme houden. Een buitenzwembad in Rotterdam is vrijwel rookvrij. Alleen in een hoekje achteraf mag je nog. Je ziet dat ook steeds vaker op sportclubs. 'Rookvrij' in het clubhuis, op het terras en langs de lijn.

In New York zijn op sommige plekken al verder. Daar mag je in het park en op het strand al geen sigaret meer opsteken. Winkelstraten in Japan worden uitgeroepen tot rookvrije zone. Bij de uitgang van een Amerikaans vliegveld wordt ook niet gerookt. Dat stoort de andere mensen die erin of eruit moeten tenslotte.

En zo wordt de wereld steeds meer rookvrij. Ook in Nederland, al gaat het hier wel heel erg stapje voor stapje. Als het met dit tempo doorgaat dan zullen misschien de kleinkinderen van de staatssecretaris nog net meemaken dat heel het land rookvrij is.

Dat moet veel harder gaan. Het moet ernaar toe dat je net als dat je nergens een boer in het gezicht van een vreemde mag laten, je nergens meer mag roken. Behalve dan op speciaal aangewezen rookplekken. Zoals dat hoekje bij het zwembad krijgt iedere gemeente wat hoekjes. Met een duidelijk bordje: 'hier mag je nog roken'.

De norm is dan niet meer dat je overal mag roken behalve daar waar het niet mag, maar de norm wordt dan nergens roken behalve daar waar het mag.

In het streven Nederland rookvrij te maken kan de overheid niet van de burger en bedrijven verwachten dat die de kar gaan trekken. Hier is de overheid nodig. Die moet duidelijk maken dat je in een hoogontwikkeld land eigenlijk nergens meer moet kunnen roken. Behalve dan in die hoekjes met die bordjes 'Hier mag je nog roken'.

Nog wel, want ooit verdwijnen ook die.

En dan is Nederland rookvrij.