Lars Duursma

Hangmat in Amsterdam? 230 euro boete

28 mei 2018 12:00

In Amsterdam kun je anno 2018 straffeloos een halve straat kraken, ook al is dat bij wet verboden. Maar wie bij tropisch weer verkoeling zoekt met een hangmat in het park, riskeert een boete van 230 euro.

Dit weekend hadden handhavers het extra druk in onze hoofdstad: zo'n beetje alles wat je kunt doen als de zon schijnt, is namelijk verboden. Barbecueën in het park? Mag niet. Een kinderbadje op de stoep voor je huis? Ook niet.

En sta je op je favoriete terrasje een centimeter te veel naar rechts, dan wordt de kroeg daar direct op aangesproken. (Dat is overigens al een vooruitgang ten opzichte van jaren geleden, toen je überhaupt niet staand mocht drinken in Amsterdam – geen grap.)

En nu heeft de gemeente het voorzien op de hangmat.

Nietsvermoedend hadden m'n vriendin en ik een plekje in de schaduw opgezocht in het Sarphatipark, toen twee handhavers ons in het vizier kregen. Op hun scooters reden ze ons tegemoet.

De man deed het woord: als we niet onmiddellijk onze hangmat weghaalden, zou hij ons een boete geven van 230 euro. Tweehonderd-en-dertig (!) euro: dezelfde boete die je krijgt als je met je auto door rood rijdt, of ruim vier keer wordt gepakt voor zwartrijden in de tram. En dat voor een onschuldige hangmat.

Maar waarom dan? Omdat het in de hele stad verboden is iets vast te maken aan bomen of lantaarnpalen, zo antwoordde de handhaver. "Kijk maar in de APV."

Ik was verbijsterd. Wat is dit voor willekeur? Ik gebruikte m'n hangmat immers al jaren – net als vele anderen. Geen politieagent die er ooit iets van had gezegd. In de binnenstad zijn ook weinig bruggen, palen en bomen te vinden waar geen fiets aan vastzit.

Maar deze handhaver was onverbiddelijk: de hangmat moest direct weg of er volgde een boete van 230 euro. Nou ja, voor dat geld kun je 'm niet laten hangen.

Nu snap ik best dat er mensen zijn die zich afvragen of je een boom niet kunt beschadigen door er een hangmat aan vast te maken. Het korte antwoord: niet als je dat op de juiste manier doet. Daarnaast: als dát het criterium is, verplicht dan boomvriendelijk koord (dat bestaat gewoon).

En zelfs als een enkeling incidenteel wat boomschors beschadigt: bomen kunnen best tegen een stootje. We verbieden kinderen toch ook niet om nog langer boompje te klimmen, uit angst dat er anders misschien af en toe een tak afbreekt?

Als de vertrutting van de stad in dit tempo doorgaat, kent Amsterdam straks alleen nog parken waar je omheen mag lopen: 'kijkparken'. Een beetje zoals die binnentuinen die door een fanatieke Vereniging van Eigenaren tot 'kijktuin' worden bestempeld. Zodra je op het gras gaat zitten, word je direct weggestuurd.

De hypocrisie van de gemeente is bovendien stuitend. Terwijl handhavers zich druk maken om de hypothetische schade aan een enkele boom, krijgen commerciële festivals de vrije hand om in de zomer wekelijks vele parken te ruïneren.

Maar daar kun je een vergunning voor aanvragen, dus dan mag het. Misschien is dat wel de droom van menig stadsbestuurder: dat je over een paar jaar naar het gemeenteloket moet voor een dure hangmatvergunning.

De gemeente besloot onlangs verder om twee grote flats te bouwen in het zeventig jaar oude Beatrixpark, iets waarvoor bijna 15.000 bomen met wortel en tak worden uitgeroeid. Dat mag gewoon.

Ook pikant: Amsterdamse ambtenaren schreven in 2016 (pdf) hoe de lokale hangmattenwinkel ('een winkel waar uitsluitend hangmatten worden verkocht'), naast de afro-kapsalon, een vegetarische slager en het teppanyaki-restaurant, 'bijdraagt aan de functiemix in de stad' en zo 'vele talenten aantrekt en bewoners behoudt voor de stad'.

De boodschap: Amsterdam is mede zo aantrekkelijk omdat je er van die fijne hangmatten kunt kopen. (Nee, ik verzin dit dus niet. Het staat er echt.)

Dat je die hangmat vervolgens nergens mag ophangen, verklaart wellicht waarom de bekende winkel – die tot op de dag van vandaag wordt gepromoot op citymarketingplatform I Amsterdam – nog voor het verschijnen van het rapport de stad al had verlaten.

De vraag blijft wat je nog kunt doen als je gewoon een beetje wilt relaxen in het park. Misschien had ik de handhaver wel moeten zeggen dat de hangmat niet van mij is, maar dat ik deze - inclusief de twee bomen ernaast - zojuist heb gekraakt.

Dan laten ze je in Amsterdam namelijk wél met rust.

Volg Lars op Twitter of meld je aan voor gratis overtuigtips.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht CEO’s en geeft lezingen door heel Europa op het gebied van framing, storytelling en overtuigingskracht.