Maarten Veeger

Meer betalen voor meer Europa? With love!

04 mei 2018 06:10

Bloeden voor de EU. Een eens heel grote krant in Nederland schreef het woensdag met chocoladeletters op de voorpagina. Bloeden voor het gat dat Groot-Brittannië achterlaat in de begroting van de Europese Unie.

De Europese Commissie maakte deze week bekend dat de 27 lidstaten extra moeten gaan betalen vanwege het vertrek van de Britten. Voor Nederland is dat minimaal 1,7 miljard, blijkt uit een berekening van RTL Z. Nederland betaalde vorig jaar bruto 7,5 miljard euro mee aan het EU-budget.

Weggegooid geld, is de gedachte die De Telegraaf met de opening van de krant in ons gezicht schreeuwt. En de krant bleek onze regering aan haar zijde te hebben. De Nederlandse regering heeft laten weten geen zin te hebben in de rekening voor het vertrek van de Britten. Een kleinere Unie een kleinere begroting, is het credo van de officieus eurosceptische regering in Den Haag.

Bij een dagelijks opruiende krant kun je niet anders verwachten. Maar hoe durven ze in Den Haag dit te roepen.

De rekening voor de Brexit blijkt er namelijk eentje te zijn die wij kunnen gaan versturen. Als Nederland gaan we direct stevig profiteren van het vertrek van de Britten en van het feit dat Europa steeds meer een eenheid wordt.

Ten eerste heeft de Brexit ons een prestigieus Europees kantoor opgeleverd. Volgens jaar komt het Europees Medicijnagentschap dat nu nog in Londen zit, naar Amsterdam. De Nederlandse overheid legt 255 miljoen euro op tafel voor de bouw van een fraai kantoor voor EMA aan de Amsterdamse Zuidas.

En kocht ook het tijdelijke kantoor voor de EMA erbij voor 42 miljoen euro. Uitgaven die geen enkele probleem bleken. Want het geld wordt volgens de pleitbezorgers van de EMA in Amsterdam snel terugverdiend omdat het meer bedrijven, congressen en kapitaalkrachtige zakenreizigers aantrekt. En de negenhonderd ongetwijfeld goed verdienende EMA-medewerkers gaan in Amsterdam wonen, werken en geld uitgeven.

Ten tweede trekken grote en kleine bedrijven vanuit Groot Brittannië weg om zich in een echt Europees land te vestigen. Veel banken natuurlijk maar ook Unilever verhuist het hoofdkantoor volledig van Londen naar Rotterdam. Shell zal vast hetzelfde gaan doen, een beetje belasting meer of niet. Sommigen noemen Nederland al een 'brexit-walhalla'. Tot diep in de provincie zien bestuurders brexit-'kansen'.

Ten derde worstelt ook Nederland met wereldwijde problemen waar het zonder Europa vrijwel zeker niets aan had kunnen doen. De nog steeds dreigende staaloorlog met de Verenigde Staten van Donald Trump moet door Europa worden voorkomen. Washington zou een delegatie van de staalfabrieken in IJmuiden waarschijnlijk niet eens zien staan. Maar als er 27 landen tegelijk op de stoep staan, werkt dat toch anders.

Hetzelfde geldt voor de vluchtelingenproblematiek. De vluchtelingen willen graag naar Nederland komen maar Italië en andere Zuid-Europese landen houden ze tegen. Dankzij Europese afspraken. En geld. En dat geruzie met landen als Rusland en Turkije en gedoe met bedrijven als Facebook en Google kunnen we als Nederland ook maar beter niet in ons eentje oplossen.

Daar komt bij dat we vooral lekker op reis willen blijven gaan zonder torenhoge telefoonkosten en wisselkoersen. En willen fietsen en wijntjes drinken op het Franse, Italiaanse, Spaanse en ook Nederlandse platteland waar boeren ook nog bestaansrecht hebben. En daarmee het land fraai houden. Iets wat Europa inderdaad wat geld kost. Alleen de zon komt op voor niets.

En zoveel kost Europa ons helemaal niet. Nieuwssite Politico rekende uit dat het een Nederlander 80 cent per dag kost, nog geen 300 euro op jaarbasis.

Kortom, laat de Nederlandse regering net als de overgrote meerderheid van de Europese regeringen eens realistisch worden en toegeven dat Europa alleen maar groter en sterker kan worden. En moet worden. Zo'n open land en economie als we willen zijn, heeft er alleen maar profijt van. Als we meehelpen met vooruit duwen, gaan ook wij sneller.

En ja dat kost wat.  Maar wel minder dan de krant van vandaag. Dat betaal je toch 'with love'?