Roderick Veelo

Groot gebrek aan zelfkritiek houdt links klein

05 april 2018 05:15

Je zou zeggen: de lijdensweg van politiek-links heeft nu wel lang genoeg geduurd. De martelgang is er een van verloren verkiezingen en een grotendeels gedeserteerde aanhang, overgelopen naar de vijanden op rechts.

De leegloop mag wel eens gestopt. Al was maar uit naam van de maatschappelijke en sociale vooruitgang, die wij aan links te danken hebben. Maar het tij zal niet keren met Femke Halsema of Hillary Clinton.

Dat er iets niet goed gaat met links is al jaren zichtbaar. Daar doet de electorale winst van GroenLinks iets aan af, maar te weinig. Die winst kan het verlies elders op links bij lange na niet goed maken. De weg omlaag geldt voor heel Europa en ook het verlies van de Democraten in Amerika hoort daar bij.

Nu ga ik niet roepen wat er allemaal niet deugt op links, want dat hebben anderen al goed beschreven. En uit minder verdachte hoek dan deze.

Een klassieker is 'What's Left' (2007) van de linkse Britse auteur Nick Cohen. Cohen hekelt ondermeer de hypocrisie rond de solidariteit met de verworpenen der aarde. Waarom is de Palestijnse zaak wel iets voor links, maar de onderdrukten in China, Sudan of Noord-Korea niet? En waarom zoeken seculiere socialisten voortdurend excuses voor de militante islam?

Cohen stelt vooral veel vragen en gaat in gesprek met zijn politieke vrienden. Vrienden die zich steeds meer gaan gedragen als politieke vijanden. Wanneer de aanvallen vaker ook persoonlijk worden, trekt hij in 2015 alsnog de deur achter zich dicht.  

De 'linkse kerk' in Europa en Amerika kent vele klokkenluiders zoals Nick Cohen. De waarschuwing is steeds dezelfde: links heeft de seculiere principes, de universele mensenrechten en de vrije meningsuiting ingeruild voor een ander ideaal. Dat van een multiculturele samenleving, waarin de identiteitspolitiek van zelfmedelijden, narcisme en slachtofferschap leidend is.

Deze koerswijziging is voor veel progressieve partijen de reden dat zij de aansluiting zijn kwijtgeraakt met hun oude kiezers. Het is een belangrijke oorzaak waarom de Democraten de verkiezingen van Trump verloren. Maar voor Hillary Clinton en progressief Amerika zijn het nog altijd de FBI en de nepnieuwsberichten van de Russen, die hen de overwinning gekost hebben. Van enige zelfreflectie nog geen spoor.

Ook in de nieuwste overdenking in eigen land komt links uit bij anderen waar het de eigen teloorgang betreft. Femke Halsema schrijft dat links zich de progressieve waarden uit handen heeft laten rukken door rechts. En niet - zoals Nick Cohen beschrijft - dat links die waarden eigenhandig bij de vuilnis heeft gezet. Ook Halsema blijft ver weg van het eigen falen.

In de psychologie is 'extern lotsbepaald' een bekende term voor patiënten die de oorzaak van hun lijden buiten zichzelf zoeken. Zolang zij de schuld bij anderen leggen, heeft behandeling eigenlijk geen zin. Vooruitgang wordt er pas geboekt als er bereidheid is zichzelf te onderzoeken.