Lars Duursma

Vacature: Opiniemaker (v/m) die nuance voor mietjes vindt

26 juni 2017 12:32

Houd jij van conflict en polarisatie en wind je je graag op? Dan ben jij onze ideale opiniemaker.

Jij denkt in contrasten. Wat niet links is, is rechts. En wat niet rechts is, is automatisch links. Nuance is voor mietjes. Daar scoor je geen aandacht mee. Alles is wit óf zwart. Goed óf fout. Een tussenweg is er niet. Je houdt er niet van als anderen jou in een hokje stoppen. Want jij past niet in een hokje, daar ben jij veel te complex voor. De rest van de wereld past overigens wél in zo'n hokje – dat houdt de boel overzichtelijk.

Superlatieven zijn jouw vriend. Net als grote woorden. Is één persoon wat kritisch over het standpunt van een van jouw helden, dan is sprake van karaktermoord. Zijn twee mensen kritisch? Dan is het een hetze. Worden het er minimaal drie, dan is sprake van een complot. En niet zomaar een complot: het grootste complot in de historie van de mensheid. Jij legt dat feilloos bloot. Schrijf je ook blogs of artikelen, dan zet je die contrasten en superlatieven natuurlijk in de kop. Want alles met 'links' en 'karaktermoord' leidt automatisch tot veel reacties en wordt veel gedeeld. De rest van het artikel leest toch niemand.

Feiten zijn de vijand. Ze slaan discussies regelmatig dood. Meningen, dáár gaat het om. Alsof niet iedereen gewoon recht heeft op z'n eigen standpunt. Jij ziet feiten als oneerlijke beknotting van de vrijheid van meningsuiting. Andersdenkenden zijn per definitie verdacht en iedereen heeft een dubbele agenda. Rechters zijn bevooroordeeld, de overheid is corrupt. Wetenschappers zijn niet te vertrouwen. Gelukkig durf jij openlijk de motieven in twijfel te trekken van iedereen die het met jou oneens is. Dat leidt tot een scherp debat. En hopelijk zelfs tot ophef, nóg beter.

Jij kunt ieder standpunt verdedigen. Je hebt geen opinie, je máákt 'm. Letterlijk. Jouw persoonlijke mening over het onderwerp is namelijk volstrekt irrelevant. Wat telt, is dat deze mening afwijkt van de heersende opinie – ook al slaat het standpunt nergens op. Op die manier kunnen wij aan goede en gebalanceerde verslaggeving doen. Want wie is er nu geïnteresseerd in een item waarin alle experts het met elkaar eens zijn? Dat kan beter. Als alle experts A zeggen, zeg jij B. En waar nodig C of D. Als het maar niet A is.

Je snapt hoe media werken. Speelt er iets wat de gemoederen bezighoudt op de sociale media? Dan ben je extra alert. Timing is namelijk cruciaal. Op het juiste moment kies je voor een domme uitspraak of krachtige provocatie, waarbij je het liefst een of meerdere prominenten aanvalt. Leidt dat tot reacties en repliek, dan pak je keihard door en verkondig je een nóg radicaler standpunt. Zo manoeuvreer je jezelf slim in de discussie: al snel hebben veel mensen het niet langer over het oorspronkelijke onderwerp, maar over jóuw uitspraak over dat onderwerp. Zo kunnen we rechtvaardigen dat we jou de volgende dag uitnodigen op radio en televisie.

Jij telt nooit eens tot tien. Je roept het gewoon. En je bent er trots op. Wat anderen alleen in een dronken bui aan de bar durven zeggen, schreeuw jij van de daken. En je herhaalt het zo vaak als mensen maar willen horen. Je geniet van de aandacht die het oplevert. Het geeft je een gevoel van relevantie, het gevoel dat je ertoe doet. Laat anderen maar lekker tot tien tellen. Als jij maar in de media komt. Dat telt pas echt.

Einde vacature

Rest nog één vraag. Waarom geven media dit soort mensen eigenlijk een platform?