Ga naar de inhoud
Roderick Veelo

In onverdraagzaamheid bijeen

PvdA en SP lopen 18 maart definitief niet mee met een demonstratie in Amsterdam tegen 'racisten in de raad'. Aanpassing deze week van de slogan voor het protest kon daar niks aan veranderen.

De Partij voor de Dieren hield het zondag al voor gezien. Het ongemak voor PvdA en SP zat 'm niet in de slogan, maar in de druk via sociale media om van de demonstratie af te zien.

Zonder die druk waren sociaal-democraten en socialisten volgende maand vermoedelijk gewoon van de partij geweest.

Er is reden om dat aan te nemen, omdat PvdA en SP – samen met GroenLinks en de Partij voor de Dieren – zich al weken geleden hadden aangemeld voor de demonstratie. Al die tijd was er geen bezwaar tegen slogan of andere deelnemers. Tot deze week.

De boodschap van de demonstratie was en zal zijn: wij vinden Forum voor Democratie en de PVV racisten en die mogen de gemeenteraden niet in.  

Aanleiding voor het rumoer rond de demonstratie was de onverdraagzaamheid van een deel van de demonstranten zelf. In de eerste plaats de extremisten van Anti-Fascistische Aktie en de Internationale Socialisten. De geweldadige reputatie die zij hebben demonstreerden de 'anti-fascisten' zaterdag met het belagen van een 71-jarige Amsterdammer, die voor FvD aan het folderen was in Amsterdam-Noord.

De Partij voor de Dieren schrok wakker en haakte af. Maar de PvdA afdeling Amsterdam zag in de intimidatie geen urgentie de demonstratie te heroverwegen of het gezelschap van extreem-links 18 maart te mijden.  

Onverdraagzaamheid kleedt zich niet alleen in zwart. Ook andere deelnemers laten zich voorstaan op hun inclusieve inborst, maar sluiten net zo makkelijk politieke tegenstanders uit.

Zo loopt Denk mee. Een politieke partij die z'n sympathie voor de Turkse president Erdogan en diens omgang met anders denkenden niet onder stoelen of banken steekt. 

En ook een kleurrijke club als Bij1 is niet de diverse en tolerante nieuwkomer die het zo graag speelt. Het gedachtengoed van het prominente lid Gloria Wekker is moeilijk níet racistisch te noemen.

Haar opvatting over de schuld, die alle witte mensen zouden dragen voor de maatschappelijke positie van gekleurde mensen, volgt eenzelfde patroon als het antisemitisme. Alle leden van de ene etnische groep zijn - bij geboorte(!) – schuldig aan de vermeende achterstand van een andere groep.

En zoals antisemieten de verantwoordelijkheid voor de dood van Jezus blijven overdragen op iedere nieuwe generatie joden, zo belast Wekker elke blanke baby met de erfzonde van de slavernij.

Zie daar maar eens een mooie verbinding tussen bevolkingsgroepen van te maken.

Waar de verfijnde opvattingen over racisme in ons land inmiddels toe leiden heeft ook oud-fractieleider van GroenLinks Femke Halsema ervaren.  Haar opmerking over een selectiever gebruik van de term racisme - om de betekenis ervan te behouden – valt in slechte aarde bij de partij van Wekker.

Racisme is een term om politieke tegenstanders mee om de oren te slaan. Een rem daarop is volgens Bij1 op z'n minst een geval van 'wit privilege'.

En dat is ook het probleem met de demonstratie van 18 maart. Waar normaal gesproken ieder protest tegen racisme en discriminatie onze steunt verdient, is dit evenement gericht op het brandmerken en uitsluiten van twee politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Daarmee is de boodschap van de demonstratie impliciet ondemocratisch en is een deel van het gezelschap uitdrukkelijk onverdraagzaam.

Dat het weken moet duren voordat landelijke partijen hier achter komen is zorgelijk. Dat democratisch links nog altijd medestanders zoekt bij gewelddadig links is ernstig. En dat slechte pr uiteindelijk de keuze heeft afgedwongen verraadt weinig ruggengraat.

GroenLinks doet vooralsnog gewoon mee met de demonstratie op 18 maart.

Met dank aan de blog van Carel Brendel