Stephan Okhuijsen

Factcheck: is een lange vlucht beter voor het klimaat?

20 januari 2018 14:49

Zowel de directeur van KLM als de scheidend directeur van Schiphol riepen afgelopen week dat voor een korte reisafstand de trein best een optie is.

Voor zo'n korte afstand zou de trein een duurzamer alternatief zijn. Impliciet suggereerden ze hiermee dat vliegen over een langere afstand kennelijk minder problematisch is, als het om het klimaat gaat. Laten we eens kijken of dat hout snijdt.

Om verschillende vormen van transport op duurzaamheid te kunnen vergelijken, werkt men met een meting van geproduceerde broeikasgassen (uitgedrukt in gram CO2 equivalent) per passagier per afgelegde kilometer.

Nu maakt het natuurlijk nogal veel verschil hoe vol een trein of vliegtuig is. In je eentje in de trein zitten is vast minder efficiënt dan in een volgeladen vliegtuig.
We hebben verschillende metingen van verschillende manieren van transport vergeleken en zijn uitgegaan van treinen en vliegtuigen die voor driekwart vol zitten.
Dan komen we op dit overzicht:

Miniatuurvoorbeeld

Relatief gezien neemt de CO2-druk van vliegtuigen af op langere afstanden. Dat komt omdat dan het extra verbruik bij het starten en landen minder zwaar mee weegt.

Toch blijft het relatief. Pas vanaf 1000 kilometer is het zo te bezien beter om te vliegen dan om in je eentje met de auto te gaan. Maar nog steeds wint de trein het met vlag en wimpel.
Vliegen is dus ook op langere afstanden niet echt een beter alternatief.

En mocht u nu toch een beetje minder klimaatpijn voelen, omdat vliegen op langere afstand per kilometer minder kost dan alleen in een auto zitten; even twee voorbeelden:

  1. Wanneer u besluit om met het gezin (twee kinderen) een mooie vakantie in Thailand te vieren, produceert uw aandeel in de vlucht heen en terug bijna 14.000 kilo CO2. Daarvan zou u ook 60.000 kilometer met de auto kunnen rijden.
  2. Of heeft u zin om even een weekend een houseparty te bezoeken op Ibiza met uw partner? Dan gaat het al snel om ruim 1200 kilo CO2. Gelijk aan ruim 50.000 kilometer met de trein reizen.

Een eenvoudige lange afstandsvlucht doet dus al snel alle besparingen die u bereikt met een hybride auto of een betere CV ketel teniet.

Volg Stephan op Twitter of via zijn bedrijf Datagraver.com

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data.