Hella Hueck

Waarom je niet moet stoppen met social media

09 januari 2018 06:26

En? Hoe gaat het met je social media detox?  Heb je de Twitter en Facebook app inderdaad van je telefoon gegooid? (Wat doe je nu dan als je op de plee zit? ) Eerlijk is eerlijk: ik overwoog ook de stekker eruit te trekken. Maar mijn goede voornemen is social media weer leuk te maken voor mezelf.  

Als je een van mijn eerste tweets terugleest (Uh, Hyves?) zou je kunnen denken: je kunt prima zonder dit medium. 

Het houdt mij nogal bezig: Moet ik op social mediadieet? Laatst schreef ik een column over hoe onze mobieltjes onze focus verbrijzelen.

Veel mensen om mij heen blijken goede digitale voornemens te hebben: "Ik stop met social media! Het slurpt energie, tijd en ik erger me alleen maar!" 

Een oud-topman van Facebook riep zelfs op helemaal te stoppen met het verslavende monster aan wiens wieg hij zelf had gestaan.

November dit jaar zit ik zelf tien jaar (vrij fanatiek..) op Twitter. Collega journalisten, economen, politici. Ik heb met de jaren zo'n 1500 mensen gevonden die ik de moeite vind om te volgen. Ze komen uit alle hoeken en gaten.

De Amerikaan Edward Harrison (@edwardnh) omdat hij tijdens de eurocrisis zulke rake financiële analyses schreef op zijn blog. En toen ik er op Twitter achter kwam dat hij ook in het Nederlands kan twitteren heb ik hem voor goed in mijn hart gesloten.

@gverbaan zit ook in mijn online Rolodex. Ik vind haar geestig. Blijkbaar vond ik dat ik @pim64 voor mijn werk moest volgen. Hij is directeur van Google Nederland. Waarom volg ik die man? Zijn laatste tweet is uit 2010… 

Het is overduidelijk. Ik moet echt snoeien. 1500 mensen is niet meer bij te houden. Het kost me allemaal veel te veel tijd. En ik erger me ook geregeld. Waarom is er geen algoritme dat mijn tijdlijn uit kan dunnen? Want zélf die 'unfullow' button aanklikken voelt zo wreed. Hoe selecteer ik in vredesnaam wie mag blijven? Alleen selecteren op 'functioneel voor mijn werk'? Maar ik kan niet zonder @gverbaan. No way.

Duizendpoot Erwin Blom, die al social media gebruikte toen ik nog in de luiers zat, gaf begin dit jaar in zijn nieuwsbrief een mooie leidraad. "Ontvolg of mute mensen waarvan je vindt dat ze weinig toevoegen, mijd mensen die je irriteren, volg mensen die wat aan je tijdlijn toevoegen, neem de controle terug over je netwerk. Dan wordt de kracht van die social media weer zichtbaar."

Dat helpt een stuk. Ik heb afgelopen week afscheid genomen van 500 accounts. Vooral het ontvolgen van mensen die teveel delen, met alles en iedereen in discussie gaan en zo je timeline domineren lucht echt op. De stille @pim64 mag voorlopig blijven. Maar ik ben er nog lang niet.

Een lastige voor me: Moet je mensen ontvolgen waar je je aan ergert? Je moet toch als journalist uit je bubble komen? Juist meningen opzoeken die niet de jouwe zijn? Ja, vind ik.

Maar ik heb ook een hoop mensen in mijn timeline wiens mening ik nu wel zo langzamerhand wel weet. Er zit geen evolutie in. Een herhaling van zetten. Dat geldt overigens ook voor mensen met wie ik het wel eens ben.

Dus mijn laatste criterium leen ik van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Ze heeft ze niet allemaal op een rijtje, volgens mij. Je mag van Marie niet je sokken niet in bolletjes oprollen omdat die arme sokken al de hele dag klem hebben gezeten in je schoenen. Je moet ze netjes vouwen. En op kleur leggen... Echt waar, kijk maar:

Toch heeft haar boek mij enorm geholpen bij het opruimen van mijn huis een paar jaar terug. De oude nachtlamp, het Wedgwoodservies. Ik had nog zoveel spullen van mijn ouders die nu al zo'n 15 jaar geleden overleden zijn. Allemaal niet mijn smaak.

Maar ik voelde me ook schuldig bij de gedachte die dingen weg te doen. Alsof je je ouders bij het grofvuil zet. Van Marie Kondo moet je dan zo'n voorwerp vastpakken en aan jezelf vragen: "Does this spark joy?"

Zo komt het dat de lelijke nachtlamp en het Wedgwoodservies exit zijn, maar de grote Nautilusschelp die mijn vader ooit eens op de kop tikte op een mooi plekje in de woonkamer staat.

Online zijn er zoveel mooie ideeën te ontdekken, interessante mensen te ontmoeten. Mensen van wie je blij wordt. Ik ben eruit. Ook @gverbaan mag blijven. 

Inspireert dit verhaal je? Mij ontvolgen kan hier: @hellahueck