Stephan Okhuijsen

Factcheck: is vliegen echt veilig?

06 januari 2018 11:33

Het jaar 2017 was nog niet eens om of de cijfers over het aantal ongelukken in dat jaar werden al gepubliceerd. Vliegen zou veiliger zijn dan ooit. We lopen de cijfers even na om dit te toetsen.

Allereerst natuurlijk het aantal slachtoffers. Want daar zit de grootste angst van mensen, omkomen bij een vliegtuigongeluk. Het aantal ligt inderdaad op een historisch dieptepunt.

Miniatuurvoorbeeld

Maar goed, het zou natuurlijk zomaar kunnen zijn dat er ook veel minder gevlogen wordt en dat er daardoor minder ongelukken zijn. Niets is minder waar.

Miniatuurvoorbeeld

Het aantal vluchten verdubbelt nog steeds ongeveer iedere 20 jaar. En 2017 was geen uitzondering op de trend. Alleen stevige crises kunnen een tijdelijk dipje veroorzaken.

Om de cijfers van het aantal slachtoffers goed in context te plaatsen, moeten we het dus delen door het aantal vluchten.

Miniatuurvoorbeeld

De trend is duidelijk, vliegen wordt steeds veiliger. En in 2017 moesten er minimaal 300.000 vluchten uitgevoerd worden voor er één dode viel.

Is dat veiliger vergeleken met andere vervoermiddelen? Als we het met de auto vergelijken wel en niet. Het is wel veiliger als je het per afgelegde kilometer bekijkt. Echter, als je het per reisbeweging bekijkt, is het beeld anders.

Met ruim acht miljoen personenauto's die naar schatting ieder jaar zeker 300 ritjes maken, waarbij in de afgelopen jaren steeds rond de 250 doden vielen, is het per rit momenteel twee keer zo veilig in de auto.

Overigens zit bij sommige mensen de angst voor vliegen in de kans op een kaping. Daar hoeven geen slachtoffers bij te vallen om het toch tot een trauma te maken. Dus hoe zit het daar eigenlijk mee?

Miniatuurvoorbeeld

In de laatste vijf jaar zijn daar geen slachtoffers meer bij gevallen. En het aantal kapingen is ook al enkele jaren heel laag.

Miniatuurvoorbeeld

Dus feitelijk kunt u met hetzelfde vertrouwen in een vliegtuig stappen als in een auto.

Volg Stephan op Twitter of via zijn bedrijf Datagraver.com.

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data.