Durk Veenstra

Het jaar van het aandeel

20 december 2017 05:53

2017 was er dus weer zo één, een heus 'jaar van het aandeel'. De AEX staat maar liefst 14 procent hoger dan eind vorig jaar, inclusief herbelegd dividend zelfs 18 procent. Waarmee anders kon je zo'n mooi rendement halen met je geld? 

Bitcoin, hoor ik u roepen. Natuurlijk, de houders van deze virtuele munt lachen dit jaar het laatst. Het zij ze gegund. Maar tijdens mijn jacht naar kerstkado's op het Gelderlandplein in Amsterdam-Zuid kon ik er nergens mee betalen. En met beleggen heeft het al helemaal niets te maken. Mag ik het daar bij laten?

Het beleggersjaar begon wat voorzichtig, net als de nieuwe Amerikaanse president.

Maar toen de euforie aan de overkant van de grote plas wat bekoelde nam Europa het stokje resoluut over. Niet zozeer de Nederlandse verkiezingsuitslag, maar vooral de winst van Emmanuel Macron (al in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen) zette beleggers in vuur in vlam.

Europa kon vanaf dat moment geen kwaad meer doen. Inmiddels knuffelen we zelfs weer de staatsobligaties van Griekenland en Portugal, en lijkt zelfs de Brexit-vrees voorbij. Het enige Europese vlekje dat zichzelf niet wegwerkt is Italië.  Dat land moet (of mag) in maart 2018 nog naar de stembus.

In de tweede jaarhelft kwam toch dat Amerikaanse vliegwiel weer op gang, geholpen door de (eeuwige) belofte van belastingverlaging. Tjeemig-de-peemig, als 'verklaring' voor de stijging van Wall Street heb ik het er zo mogelijk nog vaker over gehad dan Donald Trump zelf. (Voor de statistici: Trump tweette dit jaar zo'n 150 keer over 'tax').

Ik ben benieuwd of behalve de beurzen ook de Amerikaanse economie er zoveel harder door zal gaan groeien. Wat wel zeker is, is dat de staatsschuld zal groeien tot ‘Europese’ proporties.

Maar eigenlijk is die belastingverlaging een bijzaak, net als geopolitieke spanningen. Wie maakt zich nu nog druk om Noord-Korea? En ook zonder tax reform gaat het goed met bedrijven.

Beleggen is soms simpel: als het goed gaat met de (wereld)economie en de (wereld)handel, moet het wel goed gaan met de bedrijfswinsten en dus ook met de beurs. Zeker als die groei ook nog eens gepaard gaat met lage inflatie (en dat is wat we nu al jaren zien) gaan financiële markten door het dak.

Of 2018 wéér zo’n goed jaar wordt hangt vooral af van hoe goed het blijft gaan met die wereldeconomie (China!), en van de inflatie. Loopt die (eindelijk) op naar niveaus waar centrale banken wél mee kunnen leven, dan kan een hogere rente roet in het beleggerseten gaan gooien. Ik ben er niet zo bang voor, maar zelfs áls het gebeurt bent u beter af met aandelen dan met obligaties.

Ik wens u voor 2018 opnieuw een fantastisch 'jaar van het aandeel' toe. 

@durkveenstra

Durk Veenstra is beurscommentator bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.​