Stephan Okhuijsen

Factcheck: maken illegale downloads de bioscopen kapot?

02 december 2017 15:37

Met enige regelmaat hoor je brancheverenigingen roepen dat het illegaal downloaden van films en muziek ten koste gaat van hun industrie. Als dat zo is, moet dat merkbaar zijn aan de cijfers.

Een van de sectoren waar je het effect dan het meest zou verwachten is die van de bioscopen. Waarom nog de moeite nemen om dat hele eind af te leggen en meer dan 10 euro per persoon neer te leggen om een enkele film te zien die je gratis illegaal kunt downloaden en met de hele familie thuis kan bekijken?

Een dalend bioscoopbezoek moet dan toch het gevolg zijn. Maar niets is minder waar

Miniatuurvoorbeeld

Sinds eind jaren negentig is de lijn eigenlijk vooral opwaarts. Het lijkt er meer op dat de introductie van de video met name in de jaren 80 een deuk heeft geslagen in het bezoek. Maar dat kan natuurlijk ook komen door de slechte reputatie die de bioscopen in die periode kregen.
De grote klap daarvoor kregen de bioscopen in de jaren zestig uiteraard door de opkomst van de televisie.

Nu groeit het bezoek weer gestaag. Het ligt nu op hetzelfde niveau als in 1965. En dat is niet alleen toe te schrijven aan de groei van de bevolking. Omgerekend naar aantal bioscoopbezoeken per Nederlander per jaar zitten we nu ook op het hoogste niveau in veertig jaar.

Miniatuurvoorbeeld

De industrie groeit dan ook weer fysiek. Het aantal stoelen neemt alweer een tijdje toe.

Miniatuurvoorbeeld

En uitaard blijft de omzet dan ook niet achter. Die groeit zelfs iets sneller dan het bezoek.

Miniatuurvoorbeeld

Kortom, het illegaal downloaden van films gaat in ieder geval niet ten koste van de bioscoopbranche. Maar ook daarbuiten is de trend van betaald thuis film kijken inmiddels weer stijgende.

Kortom, dit fabeltje kan naar de prullenbak.

Volg Stephan op Twitter of via zijn bedrijf Datagraver.com

Stephan Okhuijsen combineert ervaring in de ICT met datajournalistiek. Hij zet het nieuws en je wereldbeeld in (een ander) perspectief aan de hand van data.