Maarten Veeger

Stop maar helemaal met die kinderbijslag

01 december 2017 05:58

VVD en CDA willen dat minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale zaken de export van kinderbijslag gaat aanpakken. Ze zien het als onterecht dat ouders die in Nederland werken, een kinderbijslag van Nederlands niveau krijgen voor hun kinderen die elders in Europa opgroeien. Vaak zijn dat landen in Oost-Europa, waar het leven een stuk goedkoper is.

Als je dezelfde 280 euro per kind per kwartaal krijgt, voel je je in Polen een stuk sneller de koning te rijk. Tel maar uit als je vier koters hebt rondlopen. 

Als trotse vader begon ik bij het lezen van dit bericht te twijfelen aan de gehele kinderbijslag. Eigenlijk is het helemaal niet meer van deze tijd. Ik zou zeggen: afschaffen. Helemaal. 

Want waar doe je het voor? De kinderbijslag werd in 1941 ingevoerd om ouders met grote gezinnen in de zware tijden die het waren tegemoet te komen. Je kreeg in die tijd dan ook alleen kinderbijslag vanaf het derde kind, met het idee dat het gemiddelde salaris niet hoog genoeg was voor een groot gezin. In de jaren zestig werd de regeling uitgebreid voor de eerste twee. 

Ooit was er een maximum van tien kinderen waarvoor je recht op kinderbijslag had. Nu is het aantal onbeperkt. Hoe meer hoe beter, moeder! Bijna 2 miljoen ouders krijgen kinderbijslag. Het kost de overheid jaarlijks ruim 3 miljard euro. 

Argumenten die steeds weer terugkomen bij de verdediging van kinderbijslag is dat kinderen niet in armoede moeten opgroeien en dat de jeugd de toekomst is, vooral om ons straks door het bejaardenhuis te rijden en te werken voor onze pensioenen. Dat de bevolking op niveau moet blijven. 

Maar die argumenten worden net zo vaak weer onderuit gehaald. De oorlog is voorbij en de babyboom hebben we gehad. We sparen inmiddels grotendeels zelf voor ons pensioen en ouderen kunnen veel langer zelfstandig blijven. En daarna komt de zorgrobot.

Of je je kinderen in armoede op laat groeien, bepaal je zelf. Als je het niet al te breed hebt, neem je geen vier kinderen. Het is tenslotte al lang niet meer zoals in de jaren veertig, toen je amper controle had over het aantal kinderen dat ter wereld kwam. En als het echt niet meer gaat, is er ook nog een zogenaamd kindgebonden budget. Extra geld, naast de kinderbijslag, voor gezinnen die dat nodig hebben. 

Ondertussen wonen we in Nederland met dik 17 miljoen mensen. 411 personen gemiddeld op een vierkante kilometer. Ofwel: dat stimuleren om met meer te leven, hoeven we al helemaal niet meer te doen. 

Ouders moeten juist extra goed de afweging maken of de tweede, derde of zesde er eigenlijk wel moet komen. Het blijft een vrije keuze. Maar ook een rekensom.

Het kabinet denkt er zo totaal niet over. De kinderbijslag wordt vanaf 2019 zelfs fors verhoogd. Er is 250 miljoen euro voor uitgetrokken. Minister Koolmees liet weten er geen felle ruzie met Europa voor over te hebben om de uitkeringen tot ver over te grens te verminderen. Hij zegt zijn bokshandschoenen thuis te laten.

Dat weet Europa inmiddels ook. Van de crèche in Amsterdam tot Maastricht van Danzig tot Malaga kan de kinderchampagne knallen.