Lars Duursma

Onder het mom van veiligheid is niemand straks nog veilig

13 november 2017 06:40

"We gaan steeds meer de digitale kant op. Straks kunnen we op afstand inbreken in de software van een rijdende auto en de motor uitzetten." Aan het woord is een triomfantelijke Gert Wibbelink, hoofd Dienst Infrastructuur bij de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie.

In De Telegraaf vertelde hij hoe de politie straks op afstand de controle van jouw auto kan overnemen. Criminelen en snelheidsduivels kunnen hun borst natmaken, concludeert het artikel. Maar moeten we wel zo blij zijn met deze ontwikkeling?

"Ik heb niets te verbergen" is de tamelijk naïeve reactie die je in zo'n geval vaak hoort. Laat de politie maar lekker auto's stilzetten: ik ben toch geen crimineel. Ook in de Tweede Kamer hoor je dergelijke argumenten, soms aangevuld met wat Arjen Lubach vorige week treffend de terreurschwalbe noemde. Het concept is simpel: bij de minste kritiek op een maatregel direct op de grond gaan liggen en huilen over een aanslag. Je jaagt de bevolking zo bewust angst aan – ironisch genoeg het primaire doel van terroristen – en creëert draagvlak voor de meest draconische veiligheidsmaatregelen.

Dat leek in elk geval de strategie van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Letterlijke quote uit een Kamerdebat: "Wanneer we de aanwijzing hebben dat in een bepaalde auto een grote terroristische aanslag zal worden gepleegd, dan wil ik dat de politie daar iets tegen kan doen." Dus vindt ze het 'wel zo fijn' als de politie die auto kan stilzetten.

Nu is hier het laatste woord nog niet over gezegd. Al was het maar omdat toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff in datzelfde Kamerdebat aangaf dat de politie ook onder nieuwe wetgeving helemaal geen auto's mag hacken. Hij weigerde wel uit te sluiten dat de politie in de toekomst pacemakers zal hacken. Wat een fijne gedachte: een overheid die op afstand iemands hart kan stilzetten. Gelukkig maken ambtenaren nooit een fout.

Onder het mom van veiligheid eist de overheid steeds meer toegang tot de meest persoonlijke gegevens van onschuldige mensen. Of, zoals premier Rutte het zou noemen: van 'gewone, normale burgers'.

Die trend wordt voortgezet met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel Sleepwet. Er wordt een totalitaire infrastructuur opgetuigd om de hele bevolking in de gaten te houden. En erg zorgvuldig gaat dat niet, moeten zelfs voorstanders van de wet toegeven. IT-expert Ronald Prins: "In de nieuwe wet zit helaas ook een zekere dwang richting internetproviders, namelijk dat zij bepaalde versleuteling ongedaan moet kunnen maken als dit juridisch geëist wordt." De wet ontmoedigt sterke encryptie en dat vindt hij geen goede zaak: "Goede crypto vereist dat providers juist geen toegang hebben tot data van hun klanten."

Ondertussen worden de argumenten van de voorstanders van de wet steeds zwakker. Neem deze bangmakerij van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Als er een zware aanslag komt zonder dat we de aftapwet hebben, hebben de tegenstanders van die wet wat uit te leggen." Het is een bizar argument: volgens die logica hebben ook tegenstanders van waterboarden en het preventief vastzetten van grote groepen onschuldige burgers wat uit te leggen bij een aanslag.

Nieuwsflash voor Gert-Jan Segers: als je massaal onschuldige burgers afluistert zonder dat ooit is aangetoond dat dit aanslagen voorkomt, dán heb je pas iets uit te leggen.

Het wordt tijd dat de overheid aan de kant van haar inwoners komt staan in plaats van aan de kant van hackers en terroristen. Laat de overheid stoppen met kijken hoe zij onze auto's zo effectief mogelijk kan hacken. Steek die energie eens in het voorkomen dat onze voertuigen gehackt worden – ongeacht door wie. Kijk niet langer hoe onze persoonlijke en bedrijfsgegevens zo lang mogelijk bewaard kunnen worden, maar hoe we deze zo goed mogelijk kunnen beschermen.

Waar ik het meest bang voor ben, is niet dat hier ooit een aanslag komt. Maar dat iedere inwoner van Nederland elke dag weer bang moet zijn bij alles wat hij zegt of doet, omdat werkelijk alles afgeluisterd wordt en hij zelfs in z'n eigen auto niet langer veilig is.

Wie durft er straks nog z'n hoofd boven het maaiveld uit te steken? Wie durft er nog openlijk kritisch te zijn over de regimes van Rusland of Turkije? Want voor je het weet, eindigt je auto ineens tegen een boom: als onze eigen overheid dat kan veroorzaken, dan kunnen anderen dat ook. Mede door alle valse beloften en drogredeneringen over veiligheid gaat inmiddels steeds meer van onze vrijheid verloren.

Wie beschermt ons tegen de politici die ons zeggen te beschermen?

Volg Lars op Twitter of meld je aan voor gratis overtuigtips.

Lars Duursma is oprichter van Debatrix. Hij coacht CEO’s en geeft lezingen door heel Europa op het gebied van framing, storytelling en overtuigingskracht.