Durk Veenstra

Nog drie jaar 'Trump' graag!

08 november 2017 05:53

En wéér brak Wall Street nieuwe records. Al meer dan vijftig keer dit jaar is de All Time High van meestal de dag ervoor overtroffen. Het kan ook niet anders, met zo'n president! Toch? 

Nederlandse beleggers hebben zo hun twijfels: deze beursrally is volgens hen geen Trump-rally. Maar Trump zelf is er van overtuigd dat de records aan hem te danken zijn: 

Voor wie het nog niet is opgevallen: deze president heeft moeite zijn bescheidenheid te verbergen. Aan boord van de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, zei Trump tegen verslaggevers dat "The reason our stock market is so successful is because of me. I've always been great with money, I've always been great with jobs, that' what I do." Vertaling onnodig, lijkt me.

Donald Trump twitterde de afgelopen vijf jaar maar liefst 34 keer over de 'stock market', steeds met een herkenbaar patroon: tijdens de campagne (lees: onder president Obama) was de beurs een bubbel die elk moment kon crashen, nu is diezelfde beurs een bewijs van Trump's eigen wonderbaarlijke gaven. Het doet denken aan de zelfoverschatting van Lloyd Blankfein, de baas van Goldman Sachs, die vlak vóór de crisis zei dat bankiers 'God's werk' deden

Maar records zijn records, en Trump wrijft het ons in. Sinds de presidentsverkiezingen is de Amerikaanse 'stock market' met maar liefst 5,4 biljoen dollar gestegen, twitterde hij zondag. Well done, Donald!

Er is echter een probleempje. Het heeft maar weinig te maken met Trump of met zijn beleid. En wel om de doodeenvoudige reden dat hij nog nauwelijks iets heeft waargemaakt: Obamacare bestaat nog, de Mexicaanse muur nog steeds niet. De Amerikaanse infrastructuur rammelt nog steeds, na de orkanen zelfs een beetje meer. En het langverwachte (want al vóór eind februari van dit jaar) beloofde belastingplan rammelt en lijkt in de huidige vorm kansloos.

Het kan de stock market voorlopig niet deren. De winsten en winstverwachtingen zijn torenhoog, de bomen groeien dit keer wel tot in de hemel. Wall Street stapelt record op record, en ook de AEX beleeft weer een goed jaar. 'Goldilocks' heet het scenario waar we in meespelen: wel groei, geen inflatie, en dus lage rentes. Als dat geen animal spirits bij beleggers opwekt, wat dan wel?

Be careful what you 'own', Mr. President. Een onnodige waarschuwing natuurljk, want zeker bij deze president kunnen we erop vertrouwen dat hij ook de schuld van de volgende beurscrash op zich zal nemen.

Geef Trump een kans, schreef ik een jaar geleden en gunde hem toen het voordeel van de twijfel. Nu, met een AEX die 25 procent hoger staat dan een jaar geleden, zeg ik: doe mij nog maar drie jaar 'Trump'. (Disclaimer: let op de aanhalingstekens). Maar voorkom dan ook die volgende recessie. 

@durkveenstra

Durk Veenstra is beurscommentator bij RTL Z en waarschuwt je voor de bubbels die geblazen worden, de crashes die komen gaan en de schone schijn van bekende bedrijven.​