Marcel Pheijffer

Keiharde aanklacht tegen Ernst & Young

21 december 2010 19:26

Het jaar 2011 zal het jaar van de ontmaskering worden. De kruitdampen van de crisis trekken op, onderzoeken naar iedereen zijn rol worden afgerond. Ook die tegen accountants.

Boegbeeld

Ik heb meerdere malen betoogd dat accountants wel degelijk iets te verwijten valt als het gaat om de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen. Hen treft blaam, ondanks de oogkleppen die zij zelf op blijven houden. Onderzoeken van parlementaire onderzoekscommissies, toezichthouders en curatoren zullen in 2011 worden afgerond en hun effect op de grote accountantsorganisaties gaan krijgen. En op de inkomsten van de partners. In 2011 zullen vele claims gaan volgen en ook zullen de accountantsorganisaties accoord gaan met schikkingen – uiteraard zonder schuldbekentenissen – van tientallen miljoenen.

Claim

Het ‘bal’ is reeds eind 2010 geopend. Andrew Cuomo legt met laatste daad als Attorney General een claim jegens Ernst & Young neer van meer dan 150 miljoen dollar. In de kwestie Lehman Brothers. U weet wel, de bank waarmee het bankendomino in september 2008 een versnelling kreeg en de crisis zich verdiepte. Ik schreef er meerdere blogs over.

Citeer

Wat stelt Cuomo nu precies? In keiharde bewoordingen duidt hij de actieve betrokkenheid van Ernst & Young bij frauduleuze handelingen. Ik citeer:

Bloody shame

Assisteren. Adviseren. Toestaan. Goedkeuren. It’s a bloody shame! En dan te bedenken dat andere banken hetzelfde trucje hebben toegepast. Onder het oog van andere accountants. Waartegen vermoedelijk ook onderzoeken lopen of gaan lopen.

Schade

Accountants hadden de omvang van de schade kunnen beperken aldus Cuomo: ‘at a time when disclosure was most warranted ( ) the fraud grew even larger’. Zijn oordeel is dan ook helder: de accountants zaten erbij en keken ernaar toen investeerders schade leden. Ik citeer teneinde kleuring te voorkomen: ‘By doing so, E&Y directly facilitated a major accounting fraud, and helped Lehman mislead the public as to its true financial condition. E&Y, which reaped over $150 million in fees from Lehman, must be held accountable for its role in this fraud.’

Betalingen

De Attorney General eist dat deze fees worden teruggegeven aan de Staat. Met rente. Verder moeten zij alle kosten vergoeden. De meeste pijn zit wellicht in de volgende eis: ‘pay restitution, disgorgement and damages caused, directly or indirectly, by the fraudulent and deceptive acts and repeated fraudulent acts and persistent illegality complained of’.

Jump

Het voorgaande betreft een eis. Ben benieuwd of Ernst & Young er nog tegenin durft te gaan. Voorgaande is een herhaling (of bevestiging?) van hetgeen in het befaamde Valukas-rapport staat. Dit alles deed mij denken aan de foto van demonstraties van ‘main street’ tegen ‘Wall Street’, de bankiers: ‘Jump, you fuckers!’.

VS gaat belang in AIG verkopen met een enorme winst

Marcel Pheijffer

Marcel Pheijffer is hoogleraar Accountancy aan de Universiteit Nyenrode en hoogleraar Forensische Accountancy aan de Universiteit Leiden.

Reageren? 2010-12-21bd2fc7fe-17b5-3cf1-8f7f-d3219482580b

2009-06-26120c943d-cf17-3102-a4bf-d317bd118473 /components/financien/rtlz/redactie/column/ , /components/financien/rtlz/2008/weken_2008/ article 150
10

VS gaat belang in AIG verkopen met een enorme winst