Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Arnold Heertje

Zijn ze gek geworden daar bij GM?

23 juli 2010 10:15

Zijn ze nu helemaal gek geworden daar bij automaker General Motors? Ze hebben niets geleerd en slaan weer lekker de weg in die tot hun ondergang heeft geleid. En de Amerikaanse overheid, die GM van de ondergang redde en nu voor 61 procent eigenaar is, stemt er nog mee in ook. Lees de column van Jeroen Windt, chef economie RTL Z/ RTL Nieuws

Wat is er aan de hand. GM maakte donderdag bekend financieringsmaatschappij AmeriCredit over te nemen. De automaker wil haar klanten zelf autoleningen kunnen verstrekken. Op die manier verkoop je makelijker auto’s. GM moet wel, zegt het zelf. Concurrenten Ford, Honda, Toyota en Nissan kunnen veel makkelijker leningen geven en verkopen op die manier meer auto’s.

Bankje spelen

Dus wil GM ook weer bankje gaan spelen. Maar hun nieuwe aanwinst AmeriCredit is gespecialiseerd in leningen geven aan mensen die niet op-en-top kredietwaardig zijn. En we weten hoe het met zulke klanten gaat. Precies; als het even tegen zit zijn het al snel wanbetalers en blijft AmeriCredit, lees GM, met de brokken zitten.

Meer risico

Dat hebben we al eerder gezien. GM had voor de crisis ook een eigen financieringsmaatschappij Gmac. Die verloor de afgelopen jaren meer dan 16 miljard dollar op slechte leningen. De droeg bij aan de ondergang van GM. Alle bobo’s verzekeren nu dat GM en AmeriCredit veel voorzichtiger zullen zijn met leningen verstrekken aan wrakke consumenten. Dat zal in het begin best zo zijn. Maar de stap is wel bedoeld om marktaandeel bij de autoverkopen te winnen. De concurrenten zullen dat niet over hun kant laten gaan. Die hebben veel meer ruimte om leningen te geven aan mensen met een slechte kredietstatus. Dus als GM op deze manier marktaandeel wil winnen zal het ook snel meer risico moeten nemen.

Haasje

Dan zijn we weer bij het haasje over. Voor je het weet krijgt de Mexicaanse dagloner die in Californië tomaten plukt een lening zodat hij de nieuwste Chevy Suburban van 40.000 dollar kan kopen. Dan pompen we met z’n allen weer een lekkere nieuwe autobubble op en cruisen naar de volgende financiële crisis.

Jeroen Windt, chef economie RTL Z/ RTL Nieuws