Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Maarten Veeger

Laat bejaarden je toekomst niet kapotmaken

03 maart 2017 06:12

Bijna nergens in de Europese Unie komt armoede onder ouderen zo weinig voor als in Nederland. Het is iets om trots op te zijn. En iets dat ook op de lange termijn zo moet blijven.

Ik ben als eind-veertiger er nogal bang voor dat dat op die lange termijn niet zo blijft. Dat komt doordat ouderen van nu in de programma's van politieke partijen te veel aandacht krijgen. 50-plussers vormen binnen een paar jaar de meerderheid van het electoraat. Ze hebben ook nu al een ongekend zware stem.

Vooral de partij 50Plus laat die stem horen. De partij doet ons officiële cijfers ten spijt voorkomen dat het leven als oudere in Nederland loodzwaar is. Dat hen onrecht wordt aangedaan. Dat het door hen gespaarde geld wordt afgenomen en ze worden gediscrimineerd.

Die indruk wekken de meesten ouderen in dit land helemaal niet. Eenmaal gepensioneerd reizen ze stad en land af tegen gereduceerd tarief, bezoeken musea met korting en genieten met volle teugen van het vrije leven en riante pensioen. Het is ze gegund.

Maar dat is ook de komende generaties gegund. En daar moet de politiek zich op focussen. Niet op de ouderen van nu. Want die hebben, zo blijkt uit de CBS-cijfers, de zaakjes al goed geregeld.

Een stem op een partij die sterk naar ouderen leunt is een korte termijn stem. Die zorgt de komende jaren wellicht voor een terugkeer van de AOW leeftijd naar 65 jaar, voor minder strenge dekkingseisen aan pensioenfondsen waardoor ze nu niet hoeven te korten. Vaak onbetaalbare voorstellen die ook niet werden doorgerekend door het Centraal Planbureau. De partij kijkt niet verder dan de neus van de ouderen lang is.

"We pakken ze terug!" is de strijdkreet van Henk Krol en zijn 50Plus vrienden. "Pensioenen hoger. Meer koopkracht voor ouderen", roept het partijprogramma. En dat moet betaald gaan worden door werknemers en bedrijven. Belastingen gaan omhoog en de arbeidskorting vervalt. Innovatiesubsidies vallen weg. Fris en snoep worden zwaarder belast. Die op sherry en jenever niet.

Voor onderwijs is weinig ruimte in het programma van de seniorenpartij. Behalve dat er meer volwassen-onderwijs moet komen en de docenten oud moeten zijn. Tekenend voor de totale desinteresse voor mensen die nu studeren en minder dan 30 jaar lang werken was het optreden van Krol verleden week in Nieuwsuur. 

Bij de vraag wat hij eigenlijk voor jongeren doet, moet hij meerdere malen op zijn spiekbriefje kijken. Om de economie aan te jagen noemt 50Plus vooral de verhoging van de pensioenen een goed instrument. Veel beters bedenken ze niet.

Maar er zijn meer partijen die gezien de opkomt van 50Plus gevaarlijk naar de ouderen leunen.

 Zoals ook de Partij van de Arbeid in het verkiezingsprogramma schrijft: "Ouderen krijgen meer pensioenzekerheid." En: "Hoe dichter je  bij het pensioen zit, hoe zekerder de uitkering wordt."

Ofwel: hoe verder je van het pensioen zit, hoe onzekerder het wordt. In een democratie telt iedere stem. En dus ook die van ouderen. Maar de stem van jongeren wordt steeds meer vergeten. Waardoor, als die eenmaal oud zijn, terug zullen gaan kijken op een leven dat stukken lastiger was En waarna ze kunnen fluiten naar een onbezorgde oude dag.

Met dank aan de politiek van nu. Jongeman, mejuffrouw ga stemmen. Laat bejaarden je toekomst niet kapot maken.