Carrière

Zelfstandigen verdienen het minst in de handel

27 januari 2020 00:07 Aangepast: 27 januari 2020 08:56
Veel automonteurs werken als zzp'er Beeld © Getty

Je kunt als zzp'er beter niet in de handel gaan werken. In geen andere bedrijfstak is het inkomen van zelfstandigen zo laag als daar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2018 waren er in Nederland 1,3 miljoen zelfstandigen zonder personeel. Daarvan werkten er 169.000 in de handel. Zij verdienden doorsnee een inkomen van 30.000 euro, het laagst van alle bedrijfstakken.

In de handel werken onder meer automonteurs, postbezorgers en magazijnmedewerkers. Het CBS benadrukt dat de verschillen binnen deze groep zzp'ers groot zijn. Zelfstandigen met een apotheek verdienden het meest, terwijl zzp’ers in de textiel het minst binnenharkten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook de column:

'Hoe arm is de zzp'er?'

Zakelijke dienstverlening meest lucratief

In de bedrijfstakken zorg en landbouw lag het doorsnee jaarinkomen met 31.000 euro niet veel hoger dan in de handel. In de bouw was dat met 38.000 euro iets hoger en zzp'ers in de zakelijke dienstverlening verdienden met een doorsnee inkomen van 45.000 euro het meest.

In de handel en de zorg zijn grote groepen zzp'ers die minder dan 5000 euro per jaar verdienen, respectievelijk 15 procent en 13 procent van het totaal. Hierbij rekent het CBS alleen het inkomen uit het eigen bedrijf mee.

In de zakelijke dienstverlening werken de meeste zzp'ers, namelijk 196.000. Ongeveer vier op de tien freelancers werkt niet in een van de vijf bedrijfstakken die het CBS heeft uitgelicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore