Carrière

Rijmend je werk doen: met dichten verdien je ook poen

24 januari 2020 14:11 Aangepast: 10 februari 2020 14:00
Etwin Grootscholten, dichter van de provincie Zuid-Holland, in actie. Beeld © Etwin Grootscholten

Rijmend de dag doorkomen blijkt ook een baan. Zo heeft de provincie Zuid-Holland een huisdichter, de provincie Overijssel zelfs vier. En bedrijven huren ook graag huisdichters in die hun evenement poëtisch afsluiten.

Etwin Grootscholten is beleidsadviseur economie bij de provincie Zuid-Holland. "Ik houd me bezig met glastuinbouw, agro-logistiek en internationalisering. Dat is mijn echte werk."

Maar een halve dag per week, in de tijd van en dus betaald door de baas, is hij ook huisdichter. "Dan mag ik gevraagd en ongevraagd poëtisch reflecteren op het reilen en zeilen van de provincie."

Gedicht over de provincie

Dat doet hij bijvoorbeeld bij de nieuwjaarsreceptie en de statenontmoeting, als het netwerk van de commissaris van de Koning bij elkaar komt. "Dan houdt hij een toespraak en die wordt altijd voorafgegaan door een gedicht van mij dat betrekking heeft op de provincie."

Grootscholten dicht ook veel in opdracht binnen de provincie. "Veel collega's huren me ook in voor conferenties en symposia." Dat zijn per jaar minimaal acht producties, vertelt hij. Die kunnen over alle thema's gaan die binnen de provincie spelen: "Cultureel erfgoed, molens, infrastructuur."

Een bruggedicht van provinciedichter Etwin Grootscholten. Een bruggedicht van provinciedichter Etwin Grootscholten.

Wel stads- en streekdichters, waarom geen provinciedichter?

"Dichter bén je', bezweert Grootscholten. "Ik schrijf al sinds mijn tiende. Dat komt door mijn broer, die las Toon Hermans en Levi Weemoedt. Dat vond ik leuk, daar stak hij me mee aan." Eigen favorieten zijn Hans Faverey, Herman de Coninck en Gerard Reve.

Na twee jaar beleidswerk bedacht Grootscholten in 2016 zijn huidige nevenfunctie. Hij stapte naar de directeur van de provincie en zei: "Er zijn stads- en streekdichters, maar geen provinciedichters. Is dat niet raar?" De Gedeputeerde Staten gaven akkoord en zo geschiedde.

Dichten op de werkvloer loont

Dichten op de werkvloer voegt ook wat toe, denkt Grootscholten. "Als je een conferentie of vergadering aftrapt met een gedicht staat iedereen meteen in een ander standje. Ik zie vaak dat mensen anders naar dingen gaan kijken en overpeinzen."

Aanvankelijk zou Grootscholten twee jaar huisdichter zijn, maar hij is het nog steeds. "Nu ik het doe, vind ik het echt geweldig. Eind dit jaar hoop ik het stokje door te geven. Ik zou het heel leuk vinden als er iemand met een totaal andere stijl en blik komt."

Detail van het brugggedicht van provinciedichter Etwin Grootscholten, Detail van het brugggedicht van provinciedichter Etwin Grootscholten,

Andere provinciedichters

De provincie Overijssel stelt sinds 2009 dichters aan. De komende twee jaar trekt de provincie zelfs 15.000 euro subsidie uit voor een heus Dichtersgilde met vier dichters, ter ondersteuning van het kunstgenre 'spoken word'. De provincie huurt de dichters in bij bepaalde evenementen, zoals de opening van een vernieuwde autoweg, monument congres.

Het geld gaat niet direct naar de dichters, maar naar literair productiehuis Wintertuin, die ondersteunt bij de opzet en ontwikkeling van het gilde en opdrachten aanneemt voor hen. Als de provincie de dichters inhuurt, rekenen ze een vergoeding per opdracht, laat een woordvoerder weten.

Behalve Overijssel heeft de provincie Friesland sinds 2017 ook een provinciedichter, die elke twee jaar opnieuw benoemd wordt. 

Justin Samgar, die met zijn Spoken Agency collega-dichters aan werk helpt. Justin Samgar, die met zijn Spoken Agency collega-dichters aan werk helpt.

Bedrijven willen ook dichters

Ook bedrijven hebben het huisdichterconcept à la Nico Dijkshoorn in De Wereld Draait Door ontdekt. Dat weet ook Justin Samgar (40), die al door Honig, Microsoft, Hunkemöller, De Bijenkorf, Tiffany en Co., kledingketen Miss Etam en horlogemerk Baume en Mercier werd ingeschakeld voor zijn dichtkunsten.

"Ik heb altijd al geschreven maar nooit gedacht dat iemand het wilde lezen of horen. Of dat je er geld mee kon verdienen." Je kent hem misschien als huisdichter van Giel Beelen of als de stem van een Menzis-reclame (zie hieronder).

Van koude acquisitie naar een Spoken Agency

Na een burn-out besloot Samgar zijn liefde voor woorden om te zetten in een bedrijf. Hij bedacht een spoken word-openingsact voor evenementen en de live wrap-up, het ter plekke creatief samenvatten van een evenement. Ook maakt hij social media-posts met korte gedichtjes over een bepaald onderwerp.

Hij begon met 'gewoon bedrijven bellen', drie jaar geleden richtte hij Spoken Agency op om zijn concepten te professionaliseren. Inmiddels heeft hij het aanbod van artiesten uitgebreid met 30 andere woordkunstenaars.

Geen vetpot, dichtklussen nemen wel toe

Samgar kan inmiddels van zijn dichtkunsten leven en verdient er ongeveer modaal mee. Geen vetpot, maar door zijn bureau nemen klussen wel gestaag toe, vertelt hij. Ook omdat, gek genoeg misschien, er bureaus zijn die zijn concept hebben overgenomen.

"Dat was wel even slikken, want ik heb het voor mijn gevoel ontwikkeld en uitgevonden. Maar het zorgt er wel voor dat de markt groter wordt en er meer klussen binnenkomen, dat zie ik als een goed teken", besluit Samgar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore