Carrière

Knipoog naar die knappe collega: flirten op de werkvloer kan echt niet

28 mei 2019 06:14 Aangepast: 28 mei 2019 08:08
Een zakelijk gesprek met een aantrekkelijke collega is ook lastig. Beeld © Getty

De meeste Nederlanders vinden het ongepast om te flirten op het werk. Vrouwen hebben er meer moeite mee dan mannen. Opvallend: vijf procent van de ondervraagden heeft wel eens geflirt tijdens een sollicitatiegesprek.

Door datingapps als Tinder, Happn en Inner Circle lijkt het misschien of flirten altijd en overal kan. Maar tussen de online- en offlinewereld blijkt toch een verschil te zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een relatie aangaan met je collega: is dat een probleem?

Mannen hebben er iets minder moeite mee

Althans, als we de bijna 1200 ondervraagden moeten geloven die een onderzoek over flirten op de werkvloer invulden. Softwarebedrijf AG5, dat HR-programma’s ontwikkelt, vroeg of ze het storend vinden als collega's flirten. Conclusie: 70 procent vindt dat ongepast.

Vrouwen hebben er meer moeite mee. 77 procent van hen vindt het niet kunnen. Van de mannen is dat maar 63 procent. Overigens vinden jongere werknemers, tot dertig jaar, flirten op de werkvloer iets minder vervelend. Al vinden ook zij dat privé en werk het beste gescheiden kunnen blijven.

Handjes thuis

Drie op de tien werknemers vindt het lastig om een zakelijk gesprek te voeren met een aantrekkelijke collega. Vrouwen vinden dat lastiger dan mannen.

De meeste vrouwen krijgen ook liever geen schouderklopjes of andere aanrakingen van collega's. Zes op de tien heeft daar moeite mee. Mannen zijn daar gemakkelijker in.

Flirten voor een nieuwe baan

Hoewel de overgrote meerderheid van Nederland zakelijk flirten ongepast vindt, heeft vijf procent wel eens geflirt tijdens een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld om met de nodige charmes een baan binnen te slepen. Mannen doen dit vaker dan vrouwen.

"Hoewel het natuurlijk prima is om je persoonlijke charmes in te zetten tijdens een zakelijk gesprek, is het toch oppassen geblazen als dit verandert in romantisch flirten. De ander zou dit wel eens verkeerd op kunnen vatten", vertelt Rick van Echteld, oprichter van AG5.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ramadan op de werkvloer: 'Wie wil mag vaker pauzeren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore