Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Toekomstmakers Top 100

Smartpolder in gesprek met vier waterschappen over opwekken energie

28 augustus 2015 15:20 Aangepast: 11 september 2015 11:14
Beeld © IF Technology

Smartpolder, een innovatie waarmee gemalen als energiecentrale ingezet kunnen worden, is met vier waterschappen in gesprek over het toepassen van deze techniek.

Het meest concreet is het concept dat klaarligt voor het Hoogheemraadschap van Delfland. Dat zegt Barry Scholten van IF Technology, het bedrijf achter Smartpolder, tegen Toekomstmakers. 

Zomer en winter
Door gemalen te voorzien van extra technieken kan duurzame energie opgewekt worden. Door het temperatuurverschil van het oppervlaktewater en het grondwater kan met behulp van een warmtewisselaar energie worden onttrokken, die vervolgens wordt opgeslagen in de grond. 

In de zomer kan warmte uit het oppervlaktewater worden opgeslagen in het grondwater voor de winter. De kou van het oppervlaktewater in de winter kan ’s zomers worden gebruikt om gebouwen te koelen. Als pluspunt wordt het oppervlaktewater schoner door de doorstroming en temperatuurbeïnvloeding. 

In het geval van Delfland wordt kou in de bodem opgeslagen om zomers bijvoorbeeld het Erasmus Medisch Centrum te koelen. Volgens Scholten is de techniek klaar en is het wachten op groen licht. 

Door zomers de temperatuur van het oppervlaktewater te verlagen, wordt het klimaat in Arnhem aangenamer

Voor het waterschap Rivierenland wordt Smartpolder niet alleen ingezet om energie te winnen, maar ook voor het verbeteren van het stadsklimaat. Door zomers de temperatuur van het oppervlaktewater te verlagen, wordt het klimaat in Arnhem aangenamer. Tevens voorziet het concept in zoetwatervoorziening in gevallen van droogte. 

De projecten voor waterschappen Rijnland en Zuiderzeeland zijn nog in een priller stadium, maar ook daar wordt gekeken welke gemalen niet alleen energie kosten, maar in de toekomst ook energie kunnen opwekken. 

TEDx
In 2014 mocht Barry Scholten van IF Technology, het bedrijf achter Smartpolder, het concept presenteren tijdens TEDx Binnenhof. Destijds sprak hij tegenover Toekomstmakers de hoop uit de technologie naar het buitenland te kunnen brengen. 

Deze week kreeg hij via LinkedIn een verzoek vanuit China om te ondersteunen bij het ontwerp en de aanleg van een systeem waarmee energie uit oppervlaktewater wordt gewonnen. "TEDx en de media-aandacht hebben zeker geholpen", aldus Scholten die sindsdien ook concepten voor België en Schotland heeft ontwikkeld. 

Toekomstmakers is bezig met het samenstellen van het innovatie visitekaartje van Nederland. Smartpolder is een van de innovaties die op de longlist staat van de Toekomstmakers Top 100. Op 30 oktober wordt de lijst gepresenteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van