Ga naar de inhoud
Ondernemen

Voormalig modekoning Hans Ubbink zoekt naar nieuw geluk

Hans Ubbink in gesprek met Paul van Liempt.

Met pijn in zijn hart stopte hij met zijn kledinglijn, zijn levenswerk. Maar dat hij financieel onafhankelijk is, maakt veel goed. Hans Ubbink richt zich nu op nieuwe projecten, die best een lange aanloopperiode mogen hebben.

De nieuwe onderneming van Ubbink (55) heet Wellnessdeluxe.com, een 'zoektocht naar geluk.' Met een internetmarketeer en een cameraman reist hij de wereld rond om vast te leggen hoe mensen in andere culturen lang, gezond en gelukkig leven. En het verdienmodel? "Dat zijn we aan het ontwikkelen."

'Kleding is een communicatiemiddel'

We spreken hem in zijn werkruimte, een verbouwde loods op een steenworp afstand van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De stad waar hij ook woont, na de scheiding van zijn vrouw en compagnon Ans, met wie hij 35 jaar samen was. "Nee, er is geen andere vrouw. En nee, ook geen andere man, ik val op vrouwen." Van een ruim bemeten chalet in Huizen ging hij naar een appartement van zeventig vierkante meter, wel op fietsafstand van Ans, zoon Tim en dochter Sanne.

In de loods is een aparte hoek met Ubbink-jasjes, zijn eigen jasjes wel te verstaan, hij draagt nooit iets anders. Vanavond (maandag) laat hij zijn favoriete jasje zien. Hij maakte kleding voor mannen die hij leuk vindt: rebelse, jongensachtige mannen. Beau van Erven Dorens was het eerste uithangbord. Maar Beau schafte de jasjes zelf aan, Ubbink gaf nooit iets weg. Hij ontwierp ook voor slanke mannen, maat 54 was de grootste maat in zijn collectie.

Thumbnail

Kleding is een communicatiemiddel, je komt erdoor makkelijker in contact met mensen die bij je passen. Mensen die gezond oud willen worden en dan heb je meestal geen maat 56 of meer in de breedte.

Die mannen zouden meer hun best mogen doen voor een maatje minder, wat Ubbink betreft. Gezond leven en op je gewicht letten zijn voor hem essentieel. Hij traint zelf vijf keer per week in de sportschool: drie keer krachttraining en twee keer cardio, elke ochtend staat hij vroeg op om te mediteren.

Doelgroep voelde de crisis het hardst

Hij liet zijn mode-imperium niet failliet gaan, omdat hij anderen niet met problemen wilde opzadelen. Hij heeft alle rekeningen keurig betaald voor hij de stekker er uit trok. Door de crisis gingen veel winkels waar hij aan leverde wel failliet, rekeningen werden niet betaald, het aantal verkooppunten daalde van 116 naar 68. Zijn twee parfums, vlak voor de ontmanteling ontwikkeld, blijven bestaan.

Maar de eigen winkels die hij wilde openen komen er niet meer. Juist op een moment waarop mannen in Nederland zich bewuster worden van mode, ervan af durven alleen maar grijs, bruin en blauw te dragen, ging het mis. Hij denkt dat vooral zijn doelgroep, creatieve intellectuelen uit de theaterwereld, muziek, film, tv, architecten, de hardste klappen kreeg in de crisis.

Hopen op doorstart door kinderen

Ze kochten een seizoenlang geen bloemrijke kleding met gewaagde print van hem en als een hele groep als op afspraak dat besluit neemt gaat het snel. Maar hij heeft er wel een bijdrage aan geleverd dat mannen zich eleganter, onderscheidener en eigenzinniger zijn gaan kleden, zegt hij trots.

Als kind vond hij dat zijn vader alleen maar met werk bezig was, als lid van de Raad van Bestuur van de Melkunie. Maar hij deed hetzelfde als ondernemer, kon het onmogelijk van zich af zetten.

Zijn kinderen gunt hij een rustiger leven, werken voor een baas, maar diep in zijn hart zou hij het geweldig vinden als zijn zoon of dochter 'Ubbink' een herstart laat maken. Maar hij durft het ze niet direct te vragen. Zoon Tim, in de loods voor Wellnessdeluxe.com aan het werk, geeft in de uitzending wel antwoord op de prangende vraag van zijn vader.

Maandag 8 mei, Hans Ubbink in Van Liempt 1-op-1, 22.30 uur, RTL Z.