Ondanks uitschieters tot wel 180.000 euro zijn bankiers in The City nauwelijks te spreken over hun bonus. Slechts een kwart van hen geeft aan 'happy' te zijn met hun jaarlijkse extraatje.
Dat blijkt uit een onderzoek van Emolument onder ruim 1600 medewerkers van 18 banken in Londen. De salarisvergelijkingswebsite vroeg bankiers van Britse, Amerikaanse en Europese banken hoe ze aankijken tegen hun bonus.
De verschillen onderling zijn groot. Bankmedewerkers van het Amerikaanse JP Morgan tonen zich met 28 procent het gelukkigst. De medewerkers van Goldman Sachs zijn het minst blij: slechts een op de zes medewerkers is tevreden. Cijfers van Nederlandse banken zijn niet bekend.
Amerikanen het ruimhartigst
Toch scoort Deutsche Bank van alle banken het hoogst op ontevredenheid: maar liefst zes op de tien bankiers is 'unglücklich' met hun bonus. Bij zijn aantreden in 2015 beloofde topman John Cryan al de salarissen en bonussen te verlagen. Hij hield zijn woord: in 2016 daalden de uitgaven voor bonussen van 2,4 naar 0,5 miljard euro, staat te lezen in het jaarverslag.
Amerikaanse banken zijn nog altijd het ruimhartigst: een directeur kan naast een salaris van ruim twee ton nog eens 180.000 euro bonus opstrijken. Europese banken betalen het minst, hun topbonussen komen maar net boven een ton uit. Britse banken schommelen daar tussenin.
Best betalende sector
Hoewel bankiers hun de bonussen de afgelopen tien jaar enorm hebben zien teruglopen, is de bankensector nog altijd de best betalende sector, stelt het onderzoek. Dit komt met name door gestegen salarissen om de dalende bonussen het te compenseren. Toch kan in sommige gevallen de bonus oplopen tot honderd procent van het salaris.
"Toch neemt het hoge salaris van bankiers hun frustratie niet weg", zegt Alice Leguay van Emolument. Volgens haar duwt de steeds strengere regelgeving de bankiers recht in armen van minder gereguleerde beroepen. "Veel bankiers hebben moeite om hun luxeleven te behouden. Ze wachten op de kans om te switchen naar hedgefondsen of private equity."