Ga naar de inhoud
Ondernemen

'Sociale ondernemingen goed voor 70.000 banen'

Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer van Tonys Chocolonely. Beeld © Archieffoto ANP

Bedrijven die ooit begonnen om een maatschappelijk probleem aan te pakken, zijn inmiddels goed voor zo'n 50.000 tot 70.000 banen.

Het gaat om bedrijven zoals Tony's Chocolonely dat fairtrade chocolade maakt, Fairphone dat zich inzet om smartphones te maken zonder conflictmineralen, of WAAR dat duurzame cadeaus verkoopt. Die hebben wel een winstdoelstelling, maar zijn in eerste instantie begonnen om een specifiek sociaal of duurzaamheidsvraagstuk aan te pakken.

Nederland telt inmiddels tussen de 4000 en 5000 sociale ondernemingen, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Dat ABN zo'n grove schatting doet, komt omdat veel gevestigde bedrijven ook erg met duurzaamheid bezig zijn. Onderzoeksbureau McKinsey kwam in een recent onderzoek uit op 6000 bedrijven. 

Voortrekkersrol

Hoewel ABN dus lager uitkomt, ziet de bank wel een belangrijke rol voor dit soort bedrijven. Ze vervullen namelijk een voortrekkersfunctie voor de omslag naar een duurzame economie en bieden dus een baan aan een grote groep mensen.

Omdat dit soort bedrijven niet alleen maar aan winst maken denken, zijn ze ook belangrijk bij het bieden van banen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

'Moeilijk om investeringen te krijgen'

Er is nog wel werk aan de winkel volgens de bank, vooral op het gebied van financiering om verder te groeien. De helft van de ondernemers die ABN Amro heeft gesproken noemt toegang tot kapitaal als het grootste struikelblok om verder te kunnen groeien.

Op korte termijn is volgens de bank zo'n 1,5 miljard euro nodig, op de lange termijn zelfs 5 miljard.