Ga naar de inhoud
Ondernemen

Greenwheels ziet aantal klanten bijna verdubbelen en mikt op zakelijke markt

Andrew Berkhout, directeur van Greenwheels. Beeld © Greenwheels

Autodeler Greenwheels zag het aantal abonnees afgelopen jaar met 43 procent toenemen. Mooie cijfers, maar het kan nog veel beter, denkt topman Andrew Berkhout. "De deelautomarkt staat nog in de kinderschoenen."

De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf onder leiding van de 38-jarige Berkhout een complete metamorfose ondergaan. Er is een nieuwe huisstijl gekomen, een nieuwe slogan ('Een auto voor iedereen'), het oude wagenpark is bijna volledig vervangen en er is een nieuwe app gelanceerd.

Stijging dankzij nieuwe app

Deze app wordt 'de katalysator' van de groei genoemd: het aantal boekingen via de nieuwe app is zes keer zo hoog als met de oude app. En ook de zakelijke reiziger heeft Greenwheels nu ontdekt. "Steeds meer bedrijven willen slim omgaan met mobiliteit en daarvoor hebben wij company cars ontwikkeld.

Die veranderingen waren hard nodig. Greenwheels bestaat al ruim twintig jaar maar werkte met verouderde software en menig auto had zijn beste tijd gehad. In 2015 deden de oude oprichters het bedrijf van de hand. Pon, een van de grootste familiebedrijven in Nederland en importeur van onder meer Volkswagen, en Volkswagen Financial Services kregen de aandelen in handen. 

Geen zak met geld

Berkhout, voorheen werkzaam bij Pon, kreeg één opdracht mee: groeien. Een zak geld kreeg hij alleen niet van zijn aandeelhouders. "We moeten de groei zelf financieren en dat doen we zonder lening van de bank."

Gelukkig, zegt hij, trof hij bij zijn aantreden een stabiel bedrijf aan. Over zijn voorgangers dan ook geen slecht woord. "Ik heb echt respect voor hun ondernemerschap. Ze waren misschien te veel op de binnenkant van het bedrijf gefocust, maar ze hebben een winstgevend bedrijf achtergelaten."

Zelf is hij altijd een echte automan geweest, vertelt Berkhout. "Dat werd met de paplepel ingegoten. Ik deed alles met de auto." Dat veranderde toen zijn eerste kind vier jaar geleden werd geboren. "Dat deed wat met me. Nu doe ik bijna alles op de fiets en als ik echt ergens niet kan komen, pak ik de auto."

Autodelen in kinderschoenen

Hoewel er veel over autodelen wordt gepraat en er steeds meer concurrenten bijkomen, valt er volgens hem nog een wereld te winnen. "Eén procent van de Nederlanders maakt gebruik van een vorm van autodelen." 

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid komt dit neer op circa 90.000 autodelers en 14.000 deelauto's. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder maakt gebruik van één of meer vormen van autodelen. Deze cijfers dateren wel van twee jaar geleden.  

In cijfers: 

  • Het aantal reserveringen steeg in de eerste helft van 2017, ten opzicht van het vorig jaar, met 10 procent, oftewel: 20.000 ritten meer.
  • Per maand komen er 1500 leden bij. Het doel was 400 per maand. Over het totale aantal leden wil Greenwheels geen uitspraken doen. 
  • De gemiddelde duur van een rit is 5 uur en 43 minuten.
  • Greenwheels heeft 1700 auto's in Nederland, waarvan er alleen al in Amsterdam 700 staan.
Bron: Greenwheels

Jongeren, gezinnen, ondernemers en senioren zijn de belangrijkste gebruikers. Greenwheels speelt vooral in op het gemak. "Voor bepaalde ritten is een auto bij een autoverhuurbedrijf goedkoper. Alleen moet je die auto ophalen, vaak op minder toegankelijke plekken als bedrijventerreinen. Greenwheels staat soms letterlijk bij je voor de deur."

Blij met concurrentie

Toch kan het met de naamsbekendheid van Greenwheels beter, zegt Berkhout. "Ik was laatst eten met mijn oude studentenhuis en één had weleens van ons gehoord. De rest niet." Geld voor een grootschalige marketingcampagne heeft het bedrijf echter niet. "Bovendien laat ons concept zich niet makkelijk kort uitleggen." 

Berkhout is daarom blij met zijn concurrenten. "Ik heb ze juist nodig. Toen Car2Go in Amsterdam van start ging, steeg mijn business daar ook enorm. Ze creëren ook meer bewustzijn."

Meer concurrentie betekent ook dat lokale overheden soms makkelijker parkeervakken voor autodelen vrijmaken. "Wij lopen er wel tegen aan dat de regels in elke gemeente in Nederland zijn." 

Thumbnail

"Ik pak alleen de auto als het echt niet anders kan." (Foto: Maaike Homan) 

Rode loper

In januari pleitte de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur er nog voor dat het nieuwe kabinet zich meer moet richten op nieuwe vormen van vervoer, waaronder het delen van een auto. "Ze zouden eigenlijk de rode loper voor ons uit moeten leggen. Dat klinkt misschien arrogant, maar we verdienen die behandeling."

Autodelen is volgens hem niet alleen beter voor het milieu maar hoe meer mensen een auto delen, hoe meer ruimte er op straat komt. Bijvoorbeeld voor spelende kinderen. "Steden worden dan leefbaarder. Dat gaat mij echt aan het hart." Ook buiten de Randstad wil Greenwheels actiever worden.

Nieuwe producten

Volgend jaar zullen de huidige auto's vervangen zijn en wordt het vernieuwingsprogramma afgerond. "Het fundament zal dan staan en zullen we kijken naar nieuwe producten." Veel wil hij daar niet over kwijt.

"Ik wil geen valse beloftes doen. We kijken naar ontwikkelingen in de markt, zoals het free-floating concept, waarbij een auto op een willekeurige plek weer achtergelaten kan worden, en waar we relevant kunnen zijn."

Greenwheels is niet de enige met dit idee over flexibel rijden. De Nederlandse startup Amber bijvoorbeeld maakte in april bekend dat het volgend jaar in Eindhoven met zelfrijdende elektrische deelauto's wil starten. De auto's zullen zichzelf steeds verplaatsen naar de plek waar ze nodig zijn. 

Elektrisch rijden

En waar blijven de elektrische auto's bij het bedrijf dat zich 'groen' en 'duurzaam' noemt? Berkhout: "De vraag is niet of, maar wanneer alle auto's elektrisch zijn." Op korte termijn is het voor de particuliere klanten echter een 'onhaalbare missie', zegt hij.

"Het is nog te duur voor onze klanten, er kan niet op alle plekken worden opgeladen en er worden ritten gemaakt waarvoor de actieradius van een elektrische auto niet groot genoeg is. Een streven is het wel. En zakelijk bieden we het al wel aan."

Bluffende pioniers

Greenwheels werd ruim twintig jaar geleden opgericht door Jan Borghuis en Gijs van Lookeren Campagne, in hun studentenkamer in Rotterdam. Zij begonnen met drie tweedehands auto's, veel ambitie en bluf. Zo vertelden ze eens in een interview met Forum over de deal met de Nederlandse Spoorwegen die ze in 1997 sloten.

Net als andere klanten moest ook de NS het idee krijgen dat Greenwheels groot en georganiseerd was. Hun kantoorpand bleek echter niet geschikt voor zo'n overleg en dus werd het kantoor van de buren voor een dag geleend, en deden de twee ondernemers alsof het callcenter daarnaast ook bij Greenwheels hoorde. De deal met de NS is er nog altijd.