Studio Startup

Startup in heien wint Philips Innovation Award, investering van 50.000 euro

08 mei 2017 23:09 Aangepast: 28 juli 2017 04:00

Heien op zee, zonder de onderwaterwereld te storen. Dat is wat startup GBM Works wil. En om hun ambitie verder te verwezenlijken wonnen ze vanavond in de Rotterdamse schouwburg een investering van 50.000 euro van Philips.

Onder toeziend oog van juryvoorzitter Frans van Houten, CEO van Philips, werd de startup uitgeroepen tot meest veelbelovende studentenstartup. GBM Works liet zeven andere finalisten achter zich.

De winnaars schoven na de finale samen met Frans van Houten aan bij Studio Startup.

GBM Works is een afstudeerproject van twee Delftse studenten. Zij hebben een techniek ontwikkeld om fluisterstil te heien in zee. Nu zorgt het plaatsen van bijvoorbeeld offshore windmolens voor veel geluid, wat slecht is voor het leven in zee. De studenten willen binnenkort hun methode gaan testen op de Maasvlakte.

'Veelbelovende onderneming'

Volgens Van Houten is GBM Works een veelbelovende Nederlandse onderneming. ''Ruisloos heien, dat is beter voor het leven in zee, maar ook beter voor de bouwers'', aldus Van Houten.

Met het geldbedrag mogen de studenten dat gaan realiseren. "Om daadwerkelijk op zee te gaan heien, is veel onderzoek nodig. En dat kost geld'', vertelt studentondernemer Ben Arntz.

Thumbnail

Een impressie van de heitechniek van GBM Works.

Gaat niet alleen om het geld

Overigens is het de studenten van GBM Works niet alleen te doen om de geldprijs. Eerder liet de Arntz weten de wedstrijd ook aan te grijpen om het eigen netwerk te vergroten en meer investeerders te vinden. En om natuurlijk aan een groot publiek te laten zien wat ze doen.

Het RTL Z-programma Studio Startup was aanwezig bij de finale. Arntz pitchte voor de camera in één minuut waarom zijn bedrijf de Award binnen zou moeten slepen.

De publieksprijs ging naar de startup Somnox. De zogenoemde Rough Diamon League werd gewonnen door Level Diagnostics. Die laatste startup wint 10.000 euro.

Alle uitzendingen van Studio Startup in het kader van de Philips Innovation Award kun je hier terugkijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van